Doorgaan naar artikel

Aptroot wil helemaal af van productschappen

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wil met een initiatiefwetsvoorstel een einde maken aan alle product- en bedrijfsschappen. Donderdag heeft hij zijn plan naar de Raad van State gestuurd.

Op dezelfde dag maakten de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken) hun eigen plannen voor de schappen bekend. In een brief aan de Tweede Kamer stellen zij twee varianten voor, waaruit het parlement een keuze zou moeten maken.

Volgens Aptroot gaan die voorstellen echter niet ver genoeg. Hij wil af van de schappen, en de wettelijke taken die zij uitvoeren, onderbrengen bij de overheid.

De Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) is blij met het plan van Aptroot. De organisatie, die al jaren een kruistocht tegen de schappen voert, vindt de voorstellen van het kabinet wankel. “Het is de hoogste tijd dat er na ruim zestig jaar een einde komt aan overbodige en geldverslindende organisaties zoals de productschappen”, laat de NVAF in een persbericht weten.

De kans dat Aptroot zijn voorstel in de beide Kamers zal kunnen verdedigen, is niet groot. Hoewel hij hoog op de conceptkandidatenlijst van de VVD staat, is hij van plan die plek op te geven indien hij burgemeester van Zoetermeer kan worden – toevallig ook de plaats waar de productschappen zijn gevestigd. Hij is voor die functie voorgedragen.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Jeroen Savelkouls

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin