Appeltelers polder bezorgd over vorst

06-02-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Appeltelers polder bezorgd over vorst

Appeltelers in de Noordoostpolder zijn bezorgd over het effect van de strenge vorst afgelopen zaterdag.

Nu is nog lastig te bepalen of er vorstschade is. In Marknesse werd een temperatuur van min 22,8 graden Celsius gemeten. In maart 2005 leidde de vorst van ruim min 20 graden Celsius tot een miljoenenschade op fruitteeltbedrijven. Bepalend is of de bomen in winterrust waren.

Fruitteler Cees Masteling zag na de warme maanden december en januari een enkele knop in de peren, maar over het algemeen was het rustig in de boomgaard. “Het is afwachten. Ik denk dat ik vandaag wat takken afsnijd en binnen leg om te kijken of ze bruinverkleuren. Het is nu vanmorgen wel rustig onder telers.” Masteling besloot vandaag niet te snoeien om bomen niet kwetsbaarder te maken. “Het scheelt wel dat vrijdag hier veel sneeuw is gevallen. Bij de onderstammen zorgt dat voor wat bescherming.”

Een andere fruitteler uit Marknesse noemt het ook afwachten of er schade is. NFO-voorzitter Johan van Haarlem heeft nog geen signalen van grote schade gehoord uit Marknesse of andere gebieden. “Ik denk dat de appelbomen nog in winterrust zijn. In 2005 was dat in maart niet meer het geval en dat leidde tot de grote schade.”

In 2005 leidde de vorstschade in de polder tot een miljoenenuitkering van de overheid. Dat was eenmalig en op voorwaarde dat telers zich zouden verzekeren. Masteling: “We zijn verzekerd ja. Dat hebben we laten doorlopen. De meeste collega’s hier zijn verzekerd voor vorstschade. Dat is dan nog een geluk.” Mogelijk wordt pas tijdens de bloei duidelijk of er schade is en hoe groot die daadwerkelijk is.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer