Doorgaan naar artikel

Appeltelers Bodensee: gat met Poolse loonkosten te groot

Appeltelers uit het grootste teeltgebeid in Duitsland Bodensee vragen bij start van het seizoen om maatregelen. De kosten stijgen te hard waardoor het gat met Poolse loonkosten te groot wordt.

Na recente stijgingen van het minimumloon in Duitsland is het gat met Poolse loonkosten te groot geworden. Bij de start van het appelseizoen in Bodensee afgelopen week roepen instanties op maatregelen te nemen om telers te helpen. Het minimumloon in Duitsland ligt dit jaar bijna € 7 per uur hoger dan in Polen (€ 5,23).

Opbrengst appels teleurstellend

Duitse telers konden de totale kostenstijgingen van 25 procent afgelopen teeltseizoen niet terugverdienen. Door een forse oogst was de opbrengst van de appels teleurstellend. De huidige oogstverwachting ligt op 226.000 ton, tegen 258.000 ton vorig jaar, stelde Júrgen Nüssle, directeur van de coöperatie Württembergischen Obstgenossenschaft Raiffeisen eG (WOG). Landelijk wordt een daling van 17 procent van de appeloogst verwacht. In augustus gingen de Duitse ramingen overigens nog uit van een daling van bijna 11 procent.

De Duitse overheid kan telers tegemoet komen met fiscale voordelen, denkt WOG. Het wegnemen van concurrentienadelen is een andere oplossing. Zo zou import van appelsap uit delen van de wereld met lagere teelteisen gestopt moeten worden. WOG pleit voor een verplichting van de vermelding van de oorsprong op de verpakking. Het zou de prijs van industriefruit in ieder geval kunnen verhogen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin