Doorgaan naar artikel

Appels, komkommer en wortels vaak weggegooid

Een kwart van de verspilling van voedsel door huishoudens in Nederland bestaat uit groente en fruit.

Daarin hebben appels, sinaasappels, wortels, bananen en komkommer een belangrijk aandeel. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM. De hoeveelheid verspilde groente is een fractie hoger dan het verspilde fruit, blijkt uit de cijfers, die niet wijzen op een verandering van verspilling ten opzichte van 2010. Een Nederlander verspilt gemiddeld 4,6 kilo groente en 4,3 kilo fruit per jaar. Als beide categoriën worden opgeteld is de verspilling groter dan bij brood (6,3 kilo per inwoner per jaar).

Voor het onderzoek plozen de onderzoekers 1.480 kilo vuilnis uit van 80 huishoudens in Nederland en wogen de verschillende voedingssoorten. Verspilling betekent het weggooien van eetbare delen van voeding, niet de schillen of klokhuizen.

In totaal bedraagt het voedselverlies via het huishoudelijk afval in Nederland circa 64 kilogram per inwoner per jaar, voornamelijk (voor 83 procent) via het restafval (17 procent via GFT-afval). Van die 64 kilogram is circa 35 kilo vermijdbaar (eetbaar en dus verspilling, 54 procent) en circa 30 kilogram onvermijdbaar (oneetbaar, zoals schillen en botten, 46 procent). Ongeveer 9 kilogram voedsel (27 procent van vermijdbaar voedselverlies) is bereid (gekookt of gebakken).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin