Doorgaan naar artikel

Appelras Wurtwinning krijgt andere afzetroute dan Magic Star

Veredelaar Fresh Forward kiest voor FruitMasters als licentiepartner van het appelras Wurtwinning. Het nieuwe ras lijkt goed bestand tegen droogte en hitte.

Daarmee kiest Fresh Forward, dochter van Wageningen University & Research, voor een licentiepartner aan de productiekant. Bij Magic Star (het ras SQ159) koos Fresh Forward voor een partnerschap met supermarktketen Albert Heijn en hardfruithandelaar Vogelaar Vredehof.

“Wurtwinning is wat makkelijker te telen, voor Magic Star paste het beter in één keten te werken om zo zeker te stellen dat het ras in het schap komt. Nu kan Wurtwinning met FruitMasters wat breder in de markt gezet worden”, zegt Fresh Forward-directeur Teunis Sikma desgevraagd.

Wurtwinning is beter hittebestendig

Het ras Wurtwinning toont met de eerste drie letters van de naam al dat het afkomstig is uit het veredelingsprogramma van de Wageningen University & Research. Met FruitMasters en een Zwitserse partner zijn nu licentierechten afgesloten voor het ras dat schurftresistent is en weinig gevoelig is voor meeldauw.

Bij Duitse teeltproeven wordt het ras bovendien geprezen om zijn bestendigheid voor droogte en hitte. Sikma vindt het wat vroeg om deze eigenschappen te claimen, maar het vermoeden bestaat dat de appel het moderne klimaat beter aan kan dan de oude rassen.

Inmiddels hebben verschillende FruitMasters-telers het ras aangeplant. Ze verwachten de eerste kleinschalige productie aankomend seizoen verwacht en zal exclusief bij supermarkten worden aangeboden. De komende jaren optimaliseren ze de teelt en breiden de aanplant uit. FruitMasters ondersteunt de telers hierbij financieel. Daarvoor bestaan Europese subsidiemogelijkheden, maar niet duidelijk is of FruitMasters daarvan gebruik maakt.

Minder middelen inzetten in appelteelt

Met deze toevoeging aan het rassenportfolio van FruitMasters zet de coöperatie wel een duidelijke koers in naar een duurzamere fruitteelt. FruitMasters-directeur Adriaan Vis: “Met het oog op de Europese Green Deal en Toekomstvisie gewasbescherming 2030 is het essentieel in te zetten op robuuste appelrassen. Daarnaast zoeken onze telers ook naar middel-late rassen.”

“De Wurtwinning voldoet aan deze eisen vanwege zijn resistente eigenschappen, plukvenster gelijktijdig rond Jonagold – midden tot eind september – en natuurlijk goede resultaten in smaakonderzoeken. Daarom zien we al veel vraag vanuit onze leden”, zegt Vis.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin