Appelprijs EU stijgt door

23-04-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Anton Dingemanse
Foto: Anton Dingemanse

Appelprijzen in de Europese Unie zijn vorige maand verder gestegen naar een gemiddelde prijs van € 0,81.

Dat berekent de Europese Commissie op basis van prijsgegevens van de 4 grootste appelproducenten Polen, Frankrijk, Duitsland en Italië. De prijzen kunnen niet als middenprijzen worden gezien, maar wijzen op ontwikkelingen binnen de appelmarkt.

Recordprijzen

Daarin valt te zien dat Polen, Duitsland en Italië recordprijzen registreren voor hun appels. De Franse telers zagen in de laatste 5 jaar nog een keer hogere prijzen voor hun product in maart. De Europese producentenprijs zou gemiddeld wel op een recordniveau liggen.

Plafond Polen

In Polen stijgt de appelprijs niet, maar hier is de prijsnotering van € 0,41 ook bijna de helft van het Europese gemiddelde. Gemiddeld was de Poolse appelprijs in maart € 0,26 en wordt een prijsstijging ingezet in april. Die gegevens zijn nog niet beschikbaar.

Franse markt stabiel

Duitse appelprijzen stijgen het hardst. In maart waren de prijzen 7% hoger dan in februari, maar de voorraad raakt op. De prijsnotering van € 0,94 per kilo is meer dan het dubbele van de normale appelprijs (120% hoger). Franse telers krijgen met € 0,97 gemiddeld de hoogste prijzen. Franse telers hadden niet de vorstschade die Italiaanse en vooral Duitse en Poolse telers voelden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer