Doorgaan naar artikel

Appeloogst in Italië 70.000 ton lager na hagel

Foto: VOG

Foto: VOG

Hagelschade leidt tot een verdere verlaging van de Italiaanse oogstprognose voor appels.

Afzetorganisatie VOG in Zuid-Tirol verwacht dat de oogst van haar leden niet op 570.000 ton uitkomt, maar op 500.000 ton. Daarmee verwacht Gerhard Dichgans, directeur van VOG, dat de Europese oogstprognose van 9,3 miljoen ton te hoog is ingeschat tijdens het congres Prognosfruit.

Zuid-Tirol is één van de grootse teeltgebieden voor appels in Europa. - Foto: VOG

Zuid-Tirol is één van de grootse teeltgebieden voor appels in Europa. – Foto: VOG

Flinke oogstderving Golden Delicious en Braeburn

Voor VOG is de oogstverwachting nu 20% lager dan in 2016, terwijl de Italiaanse oogst leek te ontsnappen aan al te grote vorstschade zoals elders in Europa. Gemiddeld per hoofdras ligt de oogstderving op 10 tot 15%, maar voor Golden Delicious en Braeburn zal de oogst respectievelijk 35% en 25% lager uitvallen.

De schade blijft beperkt voor de clubrassen Pink Lady en Kanzi. Bij Kanzi zijn meer nieuwe percelen in productie gekomen, waardoor de hagelschade wordt gecompenseerd door productiegroei.

Tekort grote fruitmaten

In Italië is de oogst in volle gang, maar nu al verwacht Dichgans dat een tekort aan grote maten zal zijn voor de Italiaanse en Spaanse markt. Het fruit kleurt nu wel goed af, doordat de hoge temperaturen lijken verdwenen en de nachten kouder zijn.

Het hoofdkantoor van appelconsortium VOG in Italië. - Foto: VOG

Het hoofdkantoor van appelconsortium VOG in Italië. – Foto: VOG

Dichgans spreekt de verwachting uit dat prijsstijgingen optreden op de Duitse markt, de belangrijkste afzetmarkt voor Europese telers. Golden Delicious en Jonagold kampen met de grootste tekorten, stelt de VOG-directeur, waardoor prijzen gedurende het seizoen verder zullen oplopen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin