Appelmarktleider VOG ziet lichtpuntjes in malaise

13-05-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Ondanks een slechtere afzet dan verwacht in de eerste drie maanden dit jaar, voorziet Europees appelmarktleider VOG een verlichting.

De verwachtingen van de Europese appelmarkt zijn niet waargemaakt, denkt directeur Gerhard Dichgans van het Italiaanse VOG-consortium. “Ondanks de lagere prijzen en concurrentie is de hoop van begin dit jaar op marktherstel in Europa op belangrijke onderdelen niet opgetreden. Met grote verschillen tussen de variëteiten.”

Verlichting kan komen van de wereldwijde handelsontwikkelingen. Dichgans verwacht dat appelexporterende landen uit het zuidelijk halfrond Europa zullen mijden de komende maanden. De hoge appelvoorraden in Europa en lage prijzen maken het voor leveranciers uit het zuidelijk halfrond aantrekkelijker het Midden-Oosten en Azië te verkiezen als exportbestemming. Dichgans ziet dat bevestigd door de aanpassing van de Nieuw-Zeelandse exportverwachting naar Europa. Die is met 10% verlaagd.

Effecten China

Ook de slechtere oogstverwachting in China zal de handelsstromen in de wereld verleggen. De grote Indiase markt trekt meer Red Delicious uit Italië nu China in belang afneemt in die regio en ook de Amerikaanse leveranties terugvallen. Dichgans noemt de groei van leveranties aan landen rond de Middellandse Zee bovendien ‘een aangename verrassing’.

Lees verder onder de foto.

Zuid-Tirol is 1 van de grootse teeltgebieden voor appels in Europa. - Foto: VOG

Zuid-Tirol is 1 van de grootse teeltgebieden voor appels in Europa. – Foto: VOG

Geen prijsherstel

Die internationale verlichting van de appelmarkt leidt binnen Europa niet tot hogere prijzen verwacht hij. Verschillen tussen appelrassen zijn echter groot. Golden Delicious kampt met de lastigste afzet in jaren. Ondanks een krappe voorziening van de echt goede klasse 1 appels, reageert de Italiaanse markt niet goed op acties met lage prijzen. Dat lijkt het gevolg van veel lagere klasses Golden Delicious op de markt. VOG ziet ook pas recent dat grote Duitse supermarktketens naar Braeburn informeren bij VOG. De eigen Duitse voorraad raakt daarmee op, maar dat is later dan normaal. Italië vult normaal het gat tussen eigen productie in Duitsland en import uit het zuidelijk halfrond. Daar lijkt dit jaar minder ruimte voor.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer