Doorgaan naar artikel

Appelmarkt EU: Hoge prijzen en lage voorraden

Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Met lage Europese appelvoorraden zijn prijsnoteringen in grote Europese appellanden momenteel structureel hoger.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De notering voor Europese appelprijzen ligt in januari op € 0,94 per kilo. Dat is € 0,15 hoger dan het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar en € 0,24 hoger dan het gemiddelde van de laatste jaren.

Die notering is het gemiddelde van de prijs in de 4 grootste appellanden. De EU verzamelt daarvoor prijzen van sorteringen van referentierassen, dus geen middenprijzen. Na Polen, Italië en Frankrijk is Duitsland het vierde appelland van de EU. Dat land heeft een appelprijs van € 0,79 en ligt € 0,15 boven het gemiddelde.

Voor Nederland geeft de EU een appelprijs af van € 1,20 in januari. Ook deze is gebaseerd op een sortering van een referentieras en niet voor een gemiddelde prijs. Die prijs ligt wel € 0,08 boven het niveau van december. Voor Nederlandse Elstar wordt nu per kilo voor ongesorteerd product € 0,75 betaald.

Voorraden lager, iets tragere afbouw

De totale appelproductie dit jaar in de EU is geschat op 11,4 miljoen ton. Dat was 385.000 ton lager dan een jaar geleden. De voorraden liggen nu volgens de laatste schatting 434.000 ton lager dan het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

De afbouw van de voorraden lijkt iets trager te verlopen in de EU, mogelijk door de hogere prijzen. Dat blijkt ook uit de cijfers voor de uitvoer van appels uit de EU. Die waren in november en december ook iets lager dan vorig jaar, blijkt uit dezelfde EU-gegevens. De invoer is laag, maar het invoerseizoen moet nog beginnen. De hoge prijzen op de Europese markt zullen Europa tot een aantrekkelijke bestemming maken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin