Appelgigant Baywa koopt opnieuw appelleverancier

17-04-2014 | Laatste update op 14-09 | |
Appelgigant Baywa koopt opnieuw appelleverancier

Baywa, Duitslands grootste appelvermarkter, heeft opnieuw een Nieuw-Zeelandse appelleverancier overgenomen.

Het overgenomen bedrijf Apollo teelt en vermarkt 500 hectare appels met een omzet van 32 miljoen euro. Daardoor kan Baywa dit jaar de grens van 600 miljoen euro fruitomzet slechten met voornamelijk hardfruit.  Apollo werkt al intensief samen met Turners & Growers, het Nieuw-Zeelandse bedrijf dat Baywa eerder overnam. De samenwerking beslaat vooral de afzet Jazz appels.

Met het appelvolume van Apollo erbij verwacht Baywa de positie op de Aziatische markt te versterken, waar Baywa nu al een derde van haar appels afzet. Apollo zet jaarlijks ook circa 10.000 ton appels af in Europa (Jazz, Royal Gala en Braeburn).

Het Duitse handelsconcern Baywa zette in 2013 voor 567,7 miljoen euro fruit om, voornamelijk appels en peren. Dat was 468 miljoen euro in 2012. De groei komt vooral door een grotere oogst in Nieuw-Zeeland. Baywa is – naar eigen zeggen – met circa 130.000 ton de grootste leverancier van appels en peren aan de Duitse grootwinkelbedrijven, zeker na de overname van het Nieuw-Zeelandse Turner & Growers, dat goed is voor bijna twee derde van de omzet.

Baywa was al de afzetorganisatie voor fruittelers van de Württembergischen Obstgenossenschaft Raiffeisen  eG (WOG). Baywa verpakt en verkoopt op commissiebasis de appels van deze zeshonderd telers. In 2009 stapte Baywa in een Belgisch verpakkingsbedrijf,  het jaar erop nam het Frucom over, importeur van Zuid-Amerikaanse appels.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer