Appelexport afgelopen herfst fors hoger

02-02-2011 | Laatste update op 08-06 | |
Appelexport afgelopen herfst fors hoger

De appelexport is vorig jaar in oktober en november met een derde toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

De export van Elstar naar Duitsland verdubbelde zelfs in die periode, zo blijkt uit de uitvoergegevens tot en met september en tot en met november van 2010. In oktober en november is ongeveer een kwart meer Jonagold uitgevoerd. Deze stijging komt overeen met de toename van de export naar Rusland.
De toename van de export van Elstar is opvallend in relatie tot de lage handelsproductie van 130 miljoen kilo in 2010. Maar in Duitsland is die naar verhouding nog lager, zodat de buitenlandse vraag naar Elstar vanaf de oogst al op gang kwam.  De export van Elstar kwam in oktober en november jongstleden uit op 6,3 miljoen kilo. Een jaar eerder was dat 3 miljoen kilo. Dat jaar ging in deze maanden net zoveel Jonagold de grens over, wat in 2010 is toegenomen tot 3,8 miljoen kilo. De export van Jonagored steeg in deze periode van 0,9 naar 1,6 miljoen kilo.

Door de groei in oktober en november lag de appelexport naar Duitsland tot en met november weer voor op die in dezelfde periode van 2009. In september was dat nog andersom, wellicht een gevolg van de stroeve export in de eerste helft van 2010. De export naar Rusland is tot december achter blijven lopen,hoewel in oktober en november wel meer appels naar deze bestemming zijn uitgevoerd. Het Productschap Tuinbouw heeft de exportgegevens tot december op een rij gezet in de eerste Marktbeeld Appel van dit jaar. Daarin wordt voor december een daling van de appelexport verwacht.

Kleine voorraad
Ondanks de toename van de export blijft de binnenlandse markt een belangrijke afzetbestemming, vooral bij Elstar. De handelsproductie van 130 miljoen kilo Elstar is in oktober en november afgenomen met 56 miljoen kilo tot een voorraad van 74 miljoen kilo per 1 december. Van deze 56 miljoen kilo is dan ruim 6 miljoen in oktober en november naar het buitenland verkocht. Een seizoen eerder omvatte de handelsvoorraad 155 miljoen kilo Elstar en de voorraad per 1 december 113 miljoen kilo.

Uit deze vergelijking blijkt dat de export van Jonagold en Jonagored de helft omvat van de afzet in oktober en november. De handelsproductie van 81 miljoen kilo daalde met 11 miljoen tot een voorraad van 70 miljoen op 1 december. In deze periode is 5,4 miljoen kilo geëxporteerd. In 2009 ging 4 miljoen kilo Jonagold en Jonagored de grens over.

Nu de gegevens van vorig jaar vrijwel bekend zijn, blijkt de export naar Zweden met 38 procent het sterkst te zijn toegenomen. Ook Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk namen meer appels af. Daarentegen daalde de export naar Rusland en Denemarken.

Bron: Groenten & Fruit

Gfactueel
Meer over


Beheer