Doorgaan naar artikel

Appelareaal daalt in 2022 slechts beperkt

appelareaal

Beperkte krimp bij Nederlandse appelrassen. - Foto: InovaFruit

Het areaal appels daalde heel beperkt in 2022, een trendbreuk.

De areaalcijfers voor hardfruit laten een verrassing zien bij fruit. Het areaal lijkt te stabiliseren. Met 5.911 hectare professionele appelteelt in Nederland, verdween 60 hectare uit de cijfers van de meitelling. In voorgaande jaren was de daling veel harder, met minimaal 150 hectare, maar vaak veel meer hectares per jaar.

De raming van het areaal in 2022 met stabilisering valt in een lastig appeljaar met prijsdruk. Daar kwam de oorlog in Oekraïne bovenop. Effecten daarvan zijn pas zichtbaar in de eerstvolgende meting in 2023.

Beperkte daling oude rassen

Uit de cijfers blijkt dat de daling van het areaal Jonagold en Golden Delicious duidelijk afremt. Ook Junami en Boskoop heeft een beperkte krimp doorstaan. Het grootste ras Elstar kwam ook stabiel uit de telling in mei.

Tegenover de lagere krimp bij deze rassen, staat ook een opgeld kleinere groei bij de kleinere rassen. Of dat betekent dat de vernieuwing bij appelrassen stokt, valt uit deze cijfers niet af te leiden. Daarvoor is meer inzicht nodig in de groei bij verschillende rassen.

Beheer
WP Admin