Appel

27-12-2011 | Laatste update op 08-06 | |
Kerkhof
Appel

“Vroege knip stimuleert bekleding”

Berto Kerkhof uit Deil heeft voor de jaarwisseling de snoei van zijn dikke takken in de appels afgerond. Dat gebeurt met een elektrische handschaar, niet met een takkenschaar.  “Als je het dikke hout vroeg wegneemt, komt er in het voorjaar op de stomp makkelijker een nieuwe scheut terug. Daardoor blijft de stam goed bekleed. Vroeger kreeg je met snoeiles een onvoldoende als je zo’n stomp liet staan,  maar nu is het gebruikelijk om dat wel te doen. Als het enigszins kan voer ik eind december de laatste bespuiting uit tegen vruchtboomkanker.”

Een andere klus die Kerkhof vaak in de laatste week van het jaar uitvoert is het strooien van kalium. Stikstof strooit hij later in maart, als de banen berijdbaar zijn, om uitspoeling te voorkomen. Het chloor van de K-60 moet juist voldoende tijd hebben om uit te spoelen, hoewel de dosering niet meer zo hoog is. “Nu volstaat een onderhoudsbemesting van 250 tot 300 kilo. Maar in de eerste jaren was meer dan 500 kilo nodig. Het is voormalig grasland en hier vlak langs de Linge is de klei erg kalifixerend. Dan moet je de kalium er een paar jaar als het ware in kruien. Maar de laatste jaren laten de bladanalyses ook mooie cijfers zien.”

Nu bij alle appels het dikke hout is verwijderd, biedt het nieuwe jaar de mogelijkheid om tussen het snoeien door te sorteren. Het afsnoeien van de bomen heeft dan niet meer zo’n haast. “Als het moeizaam loopt met de afzet snoeien we verder. Is er vraag, dan gaan we sorteren.  Afgezien van wat inboeters hoeft er niet te worden geplant. We kunnen wat dat betreft even vooruit; het oudste perceel is een blok Red Prince dat nu zeven jaar oud is. Het komt er de komende jaren op aan om met deze relatief jonge aanplant weer goed in productie te komen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Meer over


Beheer