‘Appel- en perenoogst hele EU valt lager uit’

06-08-2015 | Laatste update op 01-08 | |
‘Appel- en perenoogst hele EU valt lager uit’

Zoetermeer – Niet alleen in Nederland, in heel de Europese Unie valt de appel- en perenoogst dit jaar naar verwachting lager uit. Dat bleek donderdag uit de jaarlijkse oogstraming op het Prognosfruit Congres in Merano.

Volgens de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) kunnen er in Europa bijna 12 miljoen ton appels en ruim 2,3 miljoen ton peren worden geplukt. Dat is respectievelijk 4 en 3 procent minder dan vorig jaar, toen sprake was van een erg grote oogst.

Ruime appeloogst en normale perenproductie

Afgezet tegenover het meerjarig gemiddelde spreekt de branche van een “ruime appeloogst en normale perenproductie”.

Het was al bekend dat telers in Nederland dit seizoen rekening hielden met zo’n 6 tot 7 procent lagere opbrengst. Het late en koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de maat van de vruchten aan de bomen wat tegenvalt.

Elstar lager

Europees bekeken zijn het vooral de Elstar-appel waarvan de oogst lager uitpakt. Ook van de Golden Delicious, het meest voorkomende appelras in de EU, hangt minder aan de bomen. Bij peren is de lagere oogst voor het grootste deel toe te schrijven aan Conference-peer. Van het populaire ras wordt naar verwachting 3 procent minder geplukt.

Gevolgen voor de consument

Of de oogstraming gevolgen heeft voor de prijzen van appels en peren voor de consument, blijft voorlopig wel afwachten. Daarvoor is het bijvoorbeeld ook van belang hoe de vraag zich internationaal ontwikkelt. Een andere onzekere factor vormt het weer in de rest van het groeiseizoen. Telers beginnen pas in de loop van september met het leeghalen van hun boomgaarden. Voor het zover is, kan er nog een hoop gebeuren met de vruchten die aan de bomen hangen, zo liet brancheclub GroentenFruit Huis pas al weten.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer