Doorgaan naar artikel

Appel

“De Elstar-bomen hangen net zo vol als vorig jaar.”

 Je hoort dit jaar ook andere berichten; maar Berto Kerkhof uit Deil verwacht een normale appeloogst. “De oudere Elstar zit zeker zo vol als vorig jaar. De Red Prince heeft over het algemeen een gewone oogst, maar daar hing vorig jaar ook absurd veel aan. Alleen de bomen in het vierde jaar laten het enigszins afweten. Daar hangen niet meer dan vijftig tot zestig appels aan, terwijl de bomen qua volume wel drie keer zoveel zouden kunnen hebben. Dit aantal appels komt neer op ruim tien kilo per boom, wat met 4.500 bomen per hectare toch nog een redelijke productie geeft.”

Ook de oudere Junami zit gewoon vol. De jongere in het derde jaar heb ik straf met ATS behandeld en dat is goed gelukt. Er hangt niet meer dan zo’n drie kilo per boom. Na de koude start van dit jaar was ik bang dat ze me zouden ontglippen. Maar het kleine, gele en kromme blad van toen is verdwenen en de bomen groeien nu goed. De jonge Elrosa hebben we extra aangegoten met meststoffen. Daar hebben ze goed op gereageerd, tenminste de bomen die de vorst hebben overleefd. Want dit perceel kampt toch met 15% uitval van de bomen.”

“In de boomgaard is het nu rustig. Het dunnen is beperkt tot het uitdunnen van een tros bij de Elstar. Zelf ben ik alle percelen nu aan het nalopen op een tak die vorstschade of vruchtboomkanker vertoont. Daarachter zie je nu gezonde knoppen uitlopen, zodat je dit hout daar gerust op terug kunt zetten. Als je zo in de boomgaard werkt moet je goed zoeken naar een schurftplekje. Tegen fruitmot heb ik gelijk met de fruitteeltbeurs in Houten Coragen gezet, dus dat moet afdoende zijn.”

“Wat me wel opvalt is de lichte hagelschade op het blad bij Jonagold. Bij Junami bijvoorbeeld zie je niets, maar bij Jonagold zie je lichte gaatjes. Misschien was dat blad toen wat sla-achtiger. Gelukkig is op de vruchten niets te zien; tot nu toe zijn we dit seizoen qua hagel goed doorgerold.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin