Doorgaan naar artikel

Appel

“Snoei nu snel afronden.”

Peren worden in de regel voor de appels gesnoeid. Maar Cornelis Uijttewaal is na de Jonagold en Elstar weer terug in de Conference. “Dit perceel heeft behoorlijk wat schade opgelopen van de strenge vorst in februari. Daarom hebben we de snoei zo lang mogelijk uitgesteld. Nu is duidelijk te zien welke knoppen achterblijven en welke goed uitlopen. De snoei moet nu ook snel worden afgerond, want anders stoot je de goede knoppen er af. Die zaten er na de volle oogst van vorig jaar maar net aan genoeg en na deze vorstschade kun je eigenlijk geen knop missen. We doen dan ook enige concessies aan de snoei bij het vervangen van een te dikke tak. Dat moet dan volgend jaar maar, wat overigens niet ten koste van de belichting. Zoveel dik hout zit er niet in en we nemen veel loze scheuten weg.”

“Het is afwachten hoe deze bomen later in het groeiseizoen reageren op de vorstschade. Bij jongere percelen is de onderstam het meest kwetsbaar en vaak ook bruin verkleurd. Maar de oudere bomen zijn nog zo diep geplant dat de onderstam onder de sneeuw was bedekt. Het is afwachten hoe de schade aan het hout zich openbaart. Maar je kunt er weinig mee. Als dat wel zo zou zijn, zou ik er alles van willen weten om de schade zo veel mogelijk te beperken. Maar het enige dat nu rest is afwachten.”

“Inmiddels heb ik de peren vorige week zaterdag ook voor de eerste keer gespoten, net als de vroege appels Boskoop en Delcorf. Bij de appels zag je bij het snoeien al volop groene delen. En volgens de nieuwste inzichten ontstaat schurft bij peer ook vroeg in het seizoen. Daarom zijn zowel deze appels als de peren die zaterdag preventief behandeld. Uiteindelijk viel de voorspelde regen van zondag erg mee. Van een infectie was dan ook geen sprake, maar het gewasbeschermingsseizoen is weer begonnen en de spuit staat weer klaar.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin