Appel

14-05-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Kerkhof
Appel

‘Planten was een kleine avondvierdaagse’

Berto Kerkhof uit Deil heeft vorige week zijn laatste bestuivers geplant tussen de Elstarmutant Elrosa en de Junami. “Een heel geloop”, zo blikt hij terug nadat de laatste bomen net de grond in zijn gegaan. “We hebben drie verschillende soorten sierappels geplant, Hillary, Evers en Red Sentinel. Bestuivers plant je om de zoveel bomen. En als je dat nog eens goed moet verdelen over drie soorten, loop je heel wat meters. We hebben er wel een kleine avondvierdaagse opzitten. Maar de omstandigheden waren prima, dat maakt veel goed. Direct na het planten viel er 25 mm regen, dus de wortels zijn meteen goed aangespoeld.”

“Helaas zien de bomen die ertussen staan er minder goed uit. Vooral bij Elrosa openbaart zich sinds de afgelopen week ernstige schade van de wintervorst. Ik kan er nu al bijna 10% uittrekken en het is afwachten hoe dit zich ontwikkelt. De bomen vertonen rare plekken, het lijkt wel een soort papierbast. Een gevolg van een verstoorde stofuitwisseling via de bast, zo heb ik me laten vertellen. Maar daar heb je nu weinig meer aan. Het was een plaatje van een perceel, die bomen konden dit tweede groeijaar misschien wel tien kilo appels produceren.”

Ook de jonge Junami komt moeilijk in het blad. De bloemetjes waren klein en hadden korte steeltjes. Om de bomen zoveel mogelijk te ontlasten heb ik rigoreus ATS als bloemdunning toegepast. Misschien heb ik er van de herfst spijt van, maar ik heb er nu voor gekozen om mijn bomen zoveel mogelijk te ontlasten. Dat heeft wel gewerkt; deze clusters zijn zo goed als leeg, maar op de oudere Junami zitten ze bij wijze van spreken als haren op een hond.”

“Nu de bomen in de grond staan en qua gewasbescherming het primaire schurftseizoen bijna voorbij is, wordt het iets rustiger. Maar ik hoop volgende week weer snel te kunnen sorteren. Ik heb nog een paar cellen met Red Prince zitten. In overleg met Fruitmasters kunnen we die goed plaatsen. En daar maken we graag gebruik van.”

 Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Meer over


Beheer