Appel

14-02-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Kerkhof
Appel

“Het kan meevallen, maar er is wat aan de hand”

“Ik durf het niet aan om nu te gaan snoeien”, vertelde Berto Kerkhof uit Deil vorige week na weer een nacht van bijna twintig graden onder nul. Terwijl het in het weekend ervoor ook 22 graden vroor, net als in de polders.  “Ik heb het zelf gelukkig niet ervaren, maar bij anderen wel de nodige problemen gezien van het snoeien bij streng vriezend weer. Het is bij appels waarschijnlijk nog niet zo erg als bij peren. Fruit Consult meldt al serieuze bruine knoppen bij Conference en Beurre Alexander Lucas.”

“Er is dus wel wat aan de hand. Het kan meevallen, maar ik ga de armoe ook niet opzoeken. Ik heb zowel van Junami als van Red Prince en Elstar takken op de vaas staan. Daaruit blijkt dat lang niet alle knoppen bloemen bevatten. Het is overduidelijk minder dan vorig jaar, toen je bij wijze van spreken met je ogen dicht kon snoeien. Ook dat is een reden nog even met snoeien te wachten. Het dikke hout is eruit en het fijnere werk is ook later snel gedaan.”

“Het koude weer heeft volgens mij ook zijn weerslag op de afzet. De markthandel is helemaal weggezakt en in de supermarkten hebben de sinaasappels de voorkeur. Het is dan ook duwen met de appels, hoewel er nu wel het nodige weggaat. Zelf hebben we twee weken geleden een cel Elstar afgezet. In november al is een cel Junami naar de centrale sortering gegaan, de tweede volgt een dezer dagen.”

“Deze week kunnen we Red Prince sorteren voor enkele acties. Als het winterse weer dan nog niet voorbij is, hebben we weer een goede tijdsbesteding. Vorige week heb ik wat in de schuur geklust en het nodige opgeruimd. Dat betekent vooral dingen wegdoen, want voor je het weet staat de schuur weer vol met van alles en nog wat.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

 

Meer over


Beheer