Animo voor Minister van Voedsel groeit

03-05-2016 | Laatste update op 15-09 | |
<em>Foto: Roel Dijkstra</em>
Foto: Roel Dijkstra

Steeds meer partijen scharen zich achter het voorstel om een minister van voedsel in te voeren.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber opperde dit in 2014 en PvdA en CDA zijn nu ook voorstander van een minister van Voedsel in de volgende kabinetsperiode. ChristenUnie stelde de invoering van een minister van Voedsel voor tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken. Het voedselbeleid en voedselveiligheid is volgens de partijen nu teveel verdeeld over verschillende ministeries. Zo zijn naast Economische Zaken ook de ministeries van Volksgezondheid, Infrastructuur en Milieu en Buitenlandse Zaken via de post Buitenlandse Handel bij het voedselbeleid betrokken. Het aansturen van de NVWA gebeurt ook door verschillende ministeries.

Standpunten andere partijen

SP en GroenLinks zijn geen voorstanders van een ministerie van Voedsel. “Het idee is wel goed om het voedselbeleid duurzamer te maken, maar het husselen met ministeries helpt daar niet bij”, aldus Henk van Gerven (SP) in het Radio 1-journaal. D66 kiest geen partij vóór of tegen een nieuw ministerie, maar vindt wel dat het voedselbeleid vanuit duurzaamheid, kwaliteit en volksgezondheid wordt opgezet.

VVD is vooral voorstander van een kleinere overheid. In het kader daarvan is het voormalige ministerie van Landbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. LTO Nederland is voorstander van een losstaand ministerie, bijvoorbeeld een ministerie van Voedsel en Plattelandseconomie.

Themaministers

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw reageerde in 2014 dat er vaker themaministers kwamen, die na verloop van tijd weer verdwenen. “Persoonlijk vind ik overigens niet dat dit soort suggesties per definitie een oplossing is voor problemen waar je tegenaan loopt”, aldus de toenmalige staatssecretaris. In 2012 stelde Stichting Natuur en Milieu al de invoering van een minister van Voedsel voor.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever
Meer over


Beheer