Doorgaan naar artikel

Analyse marktbeweging energie week 6

De prijsontwikkelingen van de afgelopen 4 weken zijn zeer grillig geweest. Factoren als politieke onrust in Syrië en Iran deden een duit in het (olie)zakje, de eurocrisis heerst op de financiële markten, kou- en winterperikelen zorgden voor ongekende bewegingen op de ultra korte termijn gasmarkten en de sparkspread wil maar niet omhoog.

EUA, de waarde van de CO2 emissierechten, was ooit circa € 30,- waard, maar schommelt nu al tijden tussen de 6 en 8 euro, en dat zal niet snel veranderen. De stroomprijs 2013 12hr peak  schommelt feitelijk al weken tussen eind 50 en begin 60, maar is de afgelopen 10 dagen met name door de kou opgelopen tot rond de 65 euro. Met name het 4e kwartaal 2012 begint aardig geprijsd te raken. De baseload gasprijs voor 2013  is weliswaar gestegen van begin 25 naar ruim 26 cent, maar er lijkt weinig reden aan te nemen dat die niet weer net zo hard zal zakken als de kou uit de lucht is. Echter, voor daggas (WDNW) en Day Ahead geldt een enorme prijsstijging sinds de koude is ingevallen, van rond de 22 cent naar ruim 39 cent/m3. Ook dat zal wel weer terugvallen zodra de kou uit de lucht is, maar pas even op bij overschrijding van uw dagvolumes!

Eurokoers verschillen
De olieprijs in euro’s (Brent in €) schommelt tussen 80 en 85, maar prijswijzigingen worden meer veroorzaakt door eurokoersverschillen dan door vraag en aanbod. En tot slot de goudprijs, een speculatie object bij uitstek. Vaak zie je bij een “rustige” beurs uitwisselingen tussen de olie- en goudprijzen. Als het ene omhoog gaat, daalt de ander en andersom. Korte termijn winsten binnenhalen voor de speculant liggen hieraan ten grondslag. De goudprijs is de afgelopen periode gestegen van ruim 39 euro naar boven de 42, en vertoont nog geen slijtage.

mogelijke actie teler (gas):
2012 wellicht enkele maanden inkopen als de kou verdwenen is
2013 Afwachten
mogelijke actie teler (stroom):
2012 wellicht OTC verkoop voor tweede helft, actueel APX prijzen volgen
2013 OTC verkoopprijzen volgen, verder afwachten

Door Rop Petit

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin