Doorgaan naar artikel

AMI verwacht omvangrijke oogst zachtfruit

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Het Duitse marktbureau AMI verwacht voor de komende weken een omvangrijke oogst van zachtfruit. Dat gaat gepaard met een omschakeling van importfruit naar in Duitsland geteeld product.

Momenteel komen de eerste frambozen, rode bessen, kruisbessen en bramen in Duitsland uit de beschermde teelten. Gezien de stand van de struiken is de verwachting dat de productie van het meeste zachtfruit op korte termijn goed op gang zal komen en ook op een goed niveau zal zitten. Dat betekent dat er op de Duitse groothandelsmarkten snel volop aanbod zal zijn. Dat geldt ook voor de huisverkoop, een in Duitsland belangrijk afzetkanaal voor zachtfruit. Door het toenemende aanbod verwacht AMI vanaf deze week dat supermarkten zullen overschakelen van de import uit Spanje en Portugal naar het Duitse zachtfruit.

Dalende prijstrend

Door het snel toenemende aanbod uit tunnels, met name in Zuidwest-Duitsland, ziet AMI bij frambozen en bramen een dalende prijstrend. Bij rode bessen en kruisbessen neemt het aanbod meer geleidelijk aan toe. Daarom bleven in juni de prijzen op de groothandelsmarkten voor dit zachtfruit tot op heden nog stabiel.

Stijging areaal

In de afgelopen jaren is het areaal aan zachtfruit gestegen van 6.800 hectare in 2012 naar 8.530 hectare in 2017. In het areaal zijn de aardbeien niet meegeteld. In 2017 lag de productie op 40.100 ton, terwijl het in 2012 nog om bijna 28.000 ton ging. Dat betekent een productiestijging van 43%.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin