Doorgaan naar artikel

AMI schetst somber beeld EU-fruitmarkt

Foto: Misset

Foto: Misset

Het Duitse onderzoeksbureau AMI noemt meerdere oorzaken van de crisis op de Europese hardfruitmarkt

In een expertanalyse voor de Europese Commissie wijst AMI op de overvolle appel- en perenmarkt, maar ook op achterblijvende consumptie en dalende export naar derde landen. Een pluspunt is de daling van import appels en peren uit het Zuidelijk Halfrond tot en met week 14.

De presentatie voor de Europese Commissie is recent gepubliceerd. Voor Nederlandse Conference-peren komt AMI tot middenprijzen voor sorteringen 55-65 en 65-75 die € 0,25 tot € 0,35 onder het niveau liggen van de afgelopen 2 jaren.


Tekst gaat verder onder de grafieken.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5cad9a03b0f39"></iframe>

Matige appelconsumptie in Duitsland

AMI signaleert dat de Duitse markt afgelopen najaar gekenmerkt werd door achterblijvende consumptie voor appels. Dit jaar trok de consumptie weer aan.

In maart was de Europese appelvoorraad met ruim 3 miljoen ton de grootste ooit, met recordvoorraden voor Jonagold, Gala, Braeburn, Red Delicious en Idared.

Recordvoorraad appels in EU

Duitsland, Frankrijk, Italië, België, maar vooral Polen heeft recordvoorraden appels. Bijna een derde van die Europese voorraad ligt in Polen, al is de voorraad in Italië met 914.000 ton niet veel kleiner dan Polen (940.000 ton). Polen slaagde er wel in Egypte te ontginnen als belangrijke exportmarkt voor appels. De uitvoer explodeerde dit seizoen. Ook Jordanië nam veel meer af.

De druk op de Poolse appelmarkt drukt de prijs voor industrieappels. In Polen ligt die met € 0,065 op een kwart van de prijs van vorig jaar.

Beheer
WP Admin