Doorgaan naar artikel

Amerikaans-Nederlands team wint AI-strijd WUR

Slateelt in onbemande proefkas van WUR Bleiswijk - foto: Harry Stijger

Slateelt in onbemande proefkas van WUR Bleiswijk - foto: Harry Stijger

De derde Autonomous Greenhouse Challenge is gewonnen door het Amerikaans-Nederlandse team Koala. Teamleider Kenneth Tran won in 2018 ook al de eerste challenge.

De prestigieuze wedstrijd voor autonome teelt in kassen werd dit voorjaar voor de derde keer gehouden in de kassen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Na komkommers in 2018 en tomaten in 2020 moesten de internationale teams nu sla telen met zo min mogelijk handmatig ingrijpen in de teeltbesturing.

Referentieteelt tweede, Russen derde

De onbemande slateelt, in mei en juni volledig gestuurd door Artificiële Intelligentie, werd door het team van Van der Valk Hortisystems, Cornell University  en start-up Koidratot het beste eindresultaat gebracht. Met een netto rendement van € 5,93 per vierkante meter bleef team Koala als enige de referentieteelt voor. Die bereikte een rendement van € 4,64. Het tweede AI-team ‘Digital Cucumbers’ uit Rusland kwam tot een rendement van € 3,39.

Lage energiekosten

De Koala’s wisten vooral te winnen door de kosten voor warmte en elektriciteit zeer laag te houden. Ook brachten ze maar één keer een – kleine – wijziging in het algoritme aan, iets wat per ingreep als extra ‘kosten’ in rekening werd gebracht bij de AI-teams.

De winnaar van deze derde Autonomous Greenhouse Challenge werd vanmiddag bekend gemaakt op een event in Bleiswijk. Meer hierover is te lezen in de volgende editie van Groenten & Fruit Magazine.

Beheer
WP Admin