Doorgaan naar artikel

Ambtelijke dwalingen

Het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) houden de gemoederen de laatste tijd flink bezig.

Er zitten ook zaken in die duidelijk achter een bureau bedacht zijn, zoals de kalenderlandbouw. Dat is echt een ambtelijke gedachtegang die in de praktijk natuurlijk niet uitvoerbaar is. Kalenderlandbouw is voor de praktijk echt een ‘no go’, als je het mij vraagt. Het zou juist om maatwerk moeten gaan als het gaat om hoe wij in de toekomst de zaken aan zouden moeten pakken.

Onuitvoerbare regelgeving

Ook raar is dat je een vanggewas volgens het 7e actieprogramma vanaf 1 februari mag onderwerken en dat dit volgens de richtlijnen van GLB pas vanaf 1 maart mag gebeuren. Nog zo’n voorbeeld van onuitvoerbare regelgeving is het volgende. Als je granen in het najaar als rustgewas teelt, mag je dat gewas nog bemesten. Maar als je diezelfde granen in het najaar als groenbemester inzaait, dan mag dat weer niet. Dat is toch niet meer te volgen?

Op deze manier zien telers door de bomen het bos niet meer en schakelen ze een adviseur in om alles volgens de regels te laten verlopen. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn? De bedoeling is toch juist bewustwording bij de telers om de bedrijfsaanpak verder te verduurzamen? Daarin past dan weer niet wat ik momenteel ook zie gebeuren, dat er op dat graan als rustgewas een kelder aan drijfmest wordt leeggereden. Helaas, dat gebeurt! Het zijn er maar een paar, maar zoiets komt op een gegeven moment natuurlijk op heel de sector als een boemerang terug.

Verband tussen chemische middelen en Parkinson

Wat de gemoederen de laatste tijd ook bezighoudt, is het mogelijke verband tussen het gebruik van chemische middelen en de ziekte van Parkinson. Voor mij komt dit heel dichtbij, want mijn ouders hadden een vollegrondsgroentebedrijf en hebben het allebei gekregen en ook een oom was boer en heeft die verschrikkelijke ziekte. Mijn moeder is inmiddels overleden als gevolg van Parkinson. En natuurlijk, vroeger werd er anders omgegaan met ‘bestrijdingsmiddelen’ dan nu, met de veiligheidsmaatregelen werd het niet zo nauw genomen. En misschien zit er ook nog wel een genetisch bepaalde factor in onze familie. Maar toch, ik vind het heel zorgwekkend, want dat er een verband is, dat valt eigenlijk niet te ontkennen. Dus voor je eigen veiligheid, maar zeker ook van onze omgeving, ga goed om met de veiligheidsregels die het gebruik van middelen nou eenmaal met zich meebrengt.

Share this

Afbeelding
John Stemkens

bestuurder bij LTO Nederland Vakgroep Akkerbouw/Vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin