‘Ambities met lokaal geteeld voedsel Zuid-Holland’

04-08-2018 | Laatste update op 19-09 | |
Varekamp
Jan Varekamp eigenaar Vers Van Voorne
Albert Heijn in Heenvliet heeft een aparte plek ingeruimd voor de streekproducten van De Proefschuur. - Foto: Roel Dijkstra
Albert Heijn in Heenvliet heeft een aparte plek ingeruimd voor de streekproducten van De Proefschuur. - Foto: Roel Dijkstra

De provincie Zuid-Holland wil dat in 2030 80% van het verse voedsel dat de inwoners nuttigen daar ook is verbouwd.

Deze uitspraak was eerst nog een proefballon bij de Voedselfamilies, maar intussen een meer serieuze ambitie. Kortere ketens, lagere emissies en kleinere foodprint, dit alles om tot verdere verduurzaming te komen van de voedselproductie.

‘Als het ergens mogelijk is, dan is het in Zuid-Holland’

Het lijkt vrij simpel en als het ergens mogelijk is, dan is dat in Zuid-Holland. We kunnen trots zijn op de grote diversiteit die we in de provincie produceren: fruit, groenten, aardappelen, eieren, vlees en zuivel.

Het zou ons aan weinig hoeven te ontbreken. Het is ook een ambitie die ik zelf heb met mijn bedrijf Vers Van Voorne en mijn participatie in De Proefschuur, meer lokaal afzetten. Het is toch zonde als wij heerlijke producten hebben en er buitenlandse producten bij de super om de hoek liggen. Ook is het goed dat onze (stadse) buren weten dat hun eten om de hoek wordt geproduceerd.
Lees verder onder de foto

Albert Heijn in Heenvliet heeft een aparte plek ingeruimd voor de streekproducten van De Proefschuur. - Foto: Roel Dijkstra

Albert Heijn in Heenvliet heeft een aparte plek ingeruimd voor de streekproducten van De Proefschuur. – Foto: Roel Dijkstra

Huidig systeem is niet voor niets ontstaan

Verwacht hier echter geen gouden bergen van. Het valt niet mee om het huidige, zeer efficiënte systeem te verslaan. Dit systeem is niet voor niets zo ontstaan.

Nog niet zo veel jaren geleden waren hier op Voorne-Putten een aantal veilingen. Lokale boeren en tuinders brachten hun producten, de lokale groenteboeren kwamen daar hun producten kopen. De aangeboden diversiteit was groot en de mensen aten wat werd aangeboden. Dit is allemaal niet voor niets veranderd.

‘Het grootschalig en efficiënt produceren kan prima samengaan naast productie voor de lokale markt’

Ik heb moeite met de mensen die zeggen dat het allemaal radicaal anders moet, omdat we te maken hebben met een ‘voedsel(productie)probleem’. Het grootschalig en efficiënt produceren kan prima samengaan naast productie voor de lokale markt en kan elkaar versterken. We willen toch graag dat de tuinbouw een bloeiende sector blijft. Ik hoop dan ook dat de provincie hun beleid verstandig ontwikkelt en niet te klein denkt.

Meer over


Beheer