Doorgaan naar artikel

Ambitie ministerie van SZW en FNV: aantal dodelijke arbeidsongevallen naar nul

Het ministerie van SZW en vakbond FNV vinden elkaar in de strijd tegen ernstige of zelfs dodelijke arbeidsongevallen.

Elk jaar overlijden in Nederland zo’n 60 mensen door arbeidsongevallen. In 2021 vonden er 10 dodelijke ongelukken plaats in de agrarische en groene sector. In 2019 en 2020 ging het om 8 slachtoffers per jaar. De jaren ervoor lagen de aantallen in de land- en tuinbouw echter hoger.

Handtekening onder manifest

De agrarische gezondheidsdienst Stigas ziet de daling mede als gevolg van het enkele jaren geleden gestarte programma Veilig op 1. Voor het geheel van arbeidssectoren zetten minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en vakbond FNV op 14 december hun handtekening onder het manifest Zero Death at Work van de gezamenlijke Europese vakverenigingen.

Ziekte en dodelijke arbeidsongevallen door gevaarlijke stoffen

Naast de overlijdens door acute ongevallen gaat het in dit manifest ook over de overlijdens als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen. Dergelijke beroepsziekten worden bijvoorbeeld veroorzaakt door asbest en chroom-6. Maar ook chemische gewasbeschermingsmiddelen gelden als gevaarlijke stoffen.

De doelen in het manifest zijn algemeen geformuleerd. FNV is verheugd over de constructieve opstelling van minister Van Gennip. Maar extra actie door de Arbeidsinspectie is noodzakelijk om echt werk te maken van meer veiligheid op het werk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin