Doorgaan naar artikel

‘Almería vernietigt miljoenen kilo’s groente’

De prijzen van de vruchtgroenten in Almería zijn de laatste weken zo ver gedaald dat afzetorganisaties miljoenen kilo’s tomaten, paprika’s en zelfs aubergine hebben weggegooid, zegt algemeen secretaris Francisca Iglesias van UPA-Almería, een belangenorganisatie voor kleine telers, tegen Valencia Fruits.

Volgens Francisco Vargas, de voorzitter van een andere telersorganisatie, Asaja-Almería, leiden de slechte prijzen er toe dat sommige telers twee tot drie kilo paprika’s of zes kilo aubergine per vierkante meter aan de plant laten hangen. Veel product wordt als veevoer gestort. Van tomaten wordt de grootste volumes gestort, aldus Valencia Fruits. Een deel van de producten wordt aan voedselbanken geleverd.

Langere teelten

De slechte prijzen zijn een gevolg van een veel groter productaanbod dan andere jaren. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de zachte winter waardoor de gewassen dit voorjaar nog redelijk fris stonden. Daarnaast heeft het ‘New Dehli’-virus in courgette ervoor gezorgd dat veel telers geen voorjaarsteelt van deze groente durfden te zetten en hun herfstteelt van andere vruchtgewassen hebben verlengd. Bovendien was de prijs van meloen en watermeloen vorig jaar bijzonder slecht, waardoor daar ook geen stimulans vanuit ging. Een andere oorzaak voor de slechte prijzen is de teruglopende kwaliteit van veel producten, zegt Vargas. Door de hoge temperaturen in Spanje kunnen de vruchtgroenten zich niet meer meten met het product van de jonge gewassen in concurrerende landen zoals Nederland en België.

Individuele keuze

Francisco Góngora, de voorzitter van sectororganisatie Hortyfruta, benadrukt dat er geen centrale beslissing is genomen om groente uit de markt te nemen. “Het is de beslissing van individuele verkopers om de producten niet meer te verkopen onder een bepaalde prijs.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin