Doorgaan naar artikel

Almeria liet steeds minder analyses uitvoeren

Image

Na de problemen met Isofenphos-methyl begin 2007 hebben laboratoria in Almeria flink geïnvesteerd in nieuwe analysemethoden, -technieken en accreditaties.

In 2007 werd gemiddeld 130 euro betaald voor een multiresidu-analyse, maar die prijs is de afgelopen jaren scherp gezakt, naar zo’n 60 euro. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de overcapaciteit die in Almeria is ontstaan, doordat producenten en handelsbedrijven steeds minder analyses laten uitvoeren.

Minder opdrachten
Door het succes van de biologische bestrijding en het uitblijven van nieuwe incidenten hebben zowel lokale als buitenlandse klanten hun risicoanalyse aangepast. Een laboratorium in Almeria spreekt over 30 procent minder opdrachten in het seizoen 2010-2011. Juist de laboratoria lijken nu de enige partij in Almeria die garen lijkt te spinnen bij dit nieuwe incident rond ethephon op de Spaanse paprika.

Good practice
Desgevraagd zegt de bedrijfsleider van een leidend laboratorium in Almeria dat het aantal positieve tests gering is (rond de 5 procent) en dat naar zijn mening er mogelijk commerciële redenen ten grondslag liggen aan dit incident: “de voedselveiligheid is niet in het geding. Je kan hoogstens stellen dat enkele telers zich niet aan ‘Good Agricultural Practice’ houden. Dit neemt niet weg dat alle partijen hierop toe moeten zien en zich niet moeten beperken tot multiresidu-analyses, want dan wordt het mogelijke gebruik van ethephon, ditiocarbamatos, amitraz, etc, niet aangetoond”.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin