Doorgaan naar artikel

‘Alles overboord wat we hadden uitgedokterd’​

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. In een tijd waarin ondernemen niet vanzelf gaat, ervaart elke tuinder dat anders.

Maart zit er net op en dat betekent voor veel vollegrondsgroenten dat er hooguit geplant is, maar zeker nog niets geoogst, met uitzondering van winterbloemkool.

Wat we al kunnen zeggen, is dat het meeste van wat we in de winter hadden uitgedokterd overboord kan. Er is veel afgesproken op voorwaarden die afgelopen winter golden, maar inmiddels is daarin nogal wat veranderd. We gaan alles maar weer aan boord halen om er toch een mooi seizoen van te maken.

Tuinders zien niet veel terug van topjaren Rabobank

Wel dacht ik afgelopen week ‘ik ga Rabobank bellen of de 0,5% boete op de lopende rekening er weer vanaf kan’. Dat moet een makkie zijn, de hypotheekrente is immers nagenoeg verdubbeld. Maar nee, de bank is dat voorlopig niet van plan. Het antwoord was dat de Euribor-rente nog steeds negatief is.

Afgelopen jaar had de Rabo een topjaar, in hun financieel verslag staat dat de rente ontvangen op spaargelden daar mede debet aan was. En 2022 is weer een topjaar, want de marge op hypotheekrente is eindelijk weer op niveau.

Ik ben tien jaar ledenraadslid van de Rabo geweest en ik ben er nog steeds van overtuigd dat het een goede bank is, maar als oprichter van deze van huis uit Boerenleenbank zien boeren en tuinders niet veel terug van deze topjaren. In de algemene ledenraad van de Rabobank, waarin 100 personen deelnemen, zitten nagenoeg geen agrariërs meer. Het kan raar lopen, een bank opgezet door en voor boeren en tuinders waar de zeggenschap bijna geheel verloren gegaan is.

Eén rondje minder beregenen met deze dure diesel bespaart meer dan met goedkopere diesel

Maar niet alles is kommer en kwel, na een zeer droge en zonnige maart hebben we toch nog regen/sneeuw gehad. Dat scheelt weer een paar duizend euro beregeningskosten. Eén rondje minder beregenen met deze dure diesel bespaart meer dan met goedkopere diesel. ‘Elk nadeel heeft zo zijn voordeel …’

Mooie prijzen voor winterbloemkool

We zijn al volop aan de winterbloemkool en dat verloopt redelijk. Ondanks duur transport vanuit Spanje en Frankrijk is die bloemkool niet duur en kunnen wij moeilijk mooie prijzen realiseren. Gelukkig zijn er veel Nederlanders die liever Hollands product kopen, dan is het een kwestie van winkels zoeken die dat inzien en dat lukt aardig.

De kwaliteit is door de zachte winter prima en we hebben nog zes à zeven weken te gaan voordat we naadloos overgaan op de voorjaarsbloemkool. Als die omzet binnen is, dan is de kostenverhoging voor dit jaar ook weer betaald.

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin