Doorgaan naar artikel

‘Alleen in koelcel waarvoor we afzet hebben’

Jaap Hop in Wagenberg draait na afronding van de HAS in Den Bosch sinds 2009 mee in de maatschap met zijn zus en ouders.

De teelt van groenselderij hebben ze sinds 2013 overboord gezet, omdat het gewas “financieel in de verkeerde hoek zit”, en omdat het middelenpakket voor die teelt in de loop van de jaren dusdanig is uitgedund dat verantwoord produceren steeds lastiger wordt. In plaats daarvan is de preiteelt wat uitgebreid, en voor het tweede jaar in een schema van vroeg tot laat.

Schotvorming zet door

De rooier draaide vorige week in het ras Pluston. Tegelijk werd een deel van deze teelt gefreesd. “Daar stond veel productie op, maar we hebben ook nog het ras Harston staan. We zijn nu ook aan het rooien voor in de koelcel, en in Pluston zit wat meer schot. Harston is nog wel goed, maar ook daarin gaat het schot natuurlijk gewoon door. We rijden de hoeveelheid prei in de koeling, waarvoor we zeker afzet hebben. Niet meer, want aan bewaren hangt een prijskaartje waarvan je nu niet zeker weet wat daarvan terug komt. Voor zo lang dat nog gaat, verwerken we prei rechtstreeks van het veld. Dat redden we nog een weekje, dus tot net voor Pasen. Het perceel waarop we met deze laatste prei zitten, bevat stukken met zware en lichte grond, misschien dat we met de prei op het zwaarste gedeelte nog wat langer door kunnen.”

Marokkaanse planten

De eerste nieuwe (pons)prei ging vanaf week 11 de grond in, met Marokkaanse planten van de rassen Krypton en Duraton. Die gingen uiteraard onder doek. De planting van afgelopen week (week 15), was ook nog met Marokkaanse planten van het ras Krypton, is nog gedeeltelijk onder doek gegaan. Voor week 16 staat de eerste planting met kasplanten op het programma.

Niet meer ploegen

De bemesting voor de vroegste teelten bestaat uit 200 kilo KAS per hectare, aangevuld met Kornmag en 60 liter Poly-N. Deze vloeibare NP-meststof wordt direct na het planten tegelijk met het aangieten van de planten gegeven. “Dat is voor de ontwikkeling van de wortels.”

De weggroei verloopt vlot, “maar meer kun je er ook niet over zeggen. Vorig jaar maakten we een slechte start in het voorjaar, maar wel met hoge producties. Dat kan nu ook gebeuren, maar dan net andersom”.

Het bedrijf heeft zowel zand- als kleigrond in gebruik. De zandgrond wordt al een aantal jaren niet meer geploegd. In plaats daarvan wordt de grond gewoeld. Dat gebeurt met een 3-pootscultivator en altijd dwars op de rijsporen, om die op te halen. Vervolgens wordt de grond met een schijfeg vlak gelegd en net voor het planten nog wat fijner gemaakt met een kopeg.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin