Doorgaan naar artikel

‘Alle seinen voor aubergine op groen’

De consumptie van aubergines in Nederland en Duitsland stijgt. De aubergineprijzen liggen bij de start van het eigen oogstseizoen 2 tot 3 keer hoger dan vorig jaar. Het aanbod van Spaans product is lager.

De start van het oogstseizoen in week 7 van vorig jaar viel tegen, vanwege de zwakke prijsvorming. Op dat moment was er nog te veel aanbod van product vanuit Spanje, de grootste concurrent voor aubergines. Eind april trokken de prijzen wel iets aan, maar pas in augustus waren er behoorlijke prijsstijgingen. Hierdoor kon het jaar wel positief worden afgesloten.

“Bij de 225 gram hadden we vorig jaar een gemiddelde prijsstijging van 25% en bij de 300 gram zelfs +29%”, zegt Ton van Dalen, directeur van Oxin Growers. “Omdat er vorig jaar toch geld is verdiend, is het rendement hersteld. Want 2021 was een slecht auberginejaar door lagere prijzen.”

We zijn het seizoen met Hollandse aubergines met behoorlijk goede prijzen begonnen

Minder aanvoer

Bruno Vuerinckx, Supervisor Verkoop van BelOrta: “Door de hogere energieprijzen is er vorig voorjaar zuiniger geteeld. Hierdoor hadden we vanaf maart tot en met juni 5 tot 6% minder aanvoer ten opzichte van 2021. Dit leverde hogere productprijzen op.”

Door de hogere temperaturen in augustus was er een hogere productie, maar wel met mooie prijzen. “In de nazomer waren er zelfs heel mooie prijzen, waardoor het een van de betere najaren was. Dit was mede het gevolg van de extreem hoge temperaturen in de zuidelijke landen, waardoor daar minder goede kwaliteit aubergines vandaan kwamen. Daar hebben we van kunnen profiteren met hogere prijzen. Dit alles heeft geresulteerd in een behoorlijk goed jaar voor aubergines.”

Hogere productprijzen

Voor dit jaar staan volgens Van Dalen alle seinen op groen. “We zijn het seizoen met Hollandse aubergines met behoorlijk goede prijzen begonnen. In week 7 zijn we gestart met € 3,50 per kilo. Dat is drie keer zoveel dan in dezelfde week van 2022. In week 10 is de prijs € 1,40 per kilo, wat nog twee keer zoveel is als vorig jaar.” De hoge prijzen zijn het gevolg van minder Spaanse aubergines. Door de weersomstandigheden in Spanje zijn er daar problemen met de productie.

Vuerinckx: “Mede hierdoor liggen onze klokprijzen van aubergines half maart rond de € 1,50 per kilo. Dat zijn goede prijzen voor deze tijd van het jaar. In voorgaande jaren was de prijsvorming dan altijd wat moeilijker. Wat ook nu nog een rol speelt, zijn de hoge energiekosten, waardoor de teelt net als vorig jaar rustig is opgestart. De aanvoer is daardoor nog niet hoog.”

Stijgende vraag

Het areaal bij BelOrta is met 30 hectare gelijk aan vorig jaar. Voor de komende weken ziet de supervisor het rooskleurig in. “Vanuit de handelskanalen, die ons al enkele jaren niet meer hebben benaderd, krijgen we meer aanvragen voor aubergines. Dat betekent dat er een tekort is, wat gunstig is voor de prijsvorming. Vanuit de zuidelijk landen zal de aanvoer nog wel iets toenemen, maar dat zal niet voldoende zijn om aan de vraag te voldoen”, aldus de supervisor.

In Nederland blijft het areaal aubergine rond 110 hectare hangen. Bestaande auberginebedrijven breiden wel uit, maar aan de andere kant zijn er ook weer afvallers. “In Nederland en Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor aubergines, stijgt de consumptie, omdat de consument de aubergine ziet als een gezond product en vleesvervanger. Aubergine doet het ook goed op de barbecue”, besluit de directeur.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin