Doorgaan naar artikel

Alle proefrassen knolselderij gevoelig voor Septoria

Voor de bladvlekkenziekte Septoria blijken in een Belgische rassenproef alle rassen in meer of mindere mate gevoelig.

Codex van Nunhems was het ras dat het langste vrij bleef van Septoria, gevolgd door het ras Alpha van Snac/Novisem. Maar bij een aanhoudende ziektedruk zoals daar in 2020 sprake van was, werden uiteindelijk alle tien de geteste rassen op het Belgische proefcentrum Inagro aangetast. Tegen de bladvlekkenziekte werden geen bestrijdingen uitgevoerd.

Proefomstandigheden

De proef werd uitgeplant op 15 mei 2020. In de zomer van 2020 was sprake van verbranding van de oudste bladeren door de zon. Rond 10 september werd twee keer 15 mm beregend. Daarna viel er af en toe wat natuurlijke neerslag en startte de knoluitgroei pas echt. De eerste oogst werd uitgevoerd op 7 december, gevolgd door een kleinere oogst op 26 januari.

Raseigenschappen

In de proef gaf Yara (Bejo) de hoogste productie met kwalitatief zeer goede knollen. Door de hoog-ronde vorm lijkt dit ras meer geschikt voor de industrie dan voor de verse markt. Ook Markiz (Nunhems) en Rowena (Bejo) gaven hoge producties en een grovere sortering. Markiz is sterker tegen inwendige holheid, maar wel iets gevoeliger voor schurft. Het nieuwe ras Codex (Nunhems) zat qua productie tussen Markiz en Rowena in. Het ras heeft minder last van schurft.

Bewaarbaarheid

Op loofkenmerken scoorden de meeste rassen voldoende tot goed, behalve Calgary (Sanac/Novisem) en Torpedo (Clause). Die rassen gaven vanwege hun heterogene groei ook een heterogene sortering. Op houdbaarheid (beoordeeld 4 en 11 dagen na opensnijden) scoorde geen enkel ras schitterend, waarbij vooral Calgary op beide oogsttijdstippen het minst goed naar voren kwam.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin