Doorgaan naar artikel

‘Alle compost is uitgereden in de kas’

De laatste voorbereidingen voor de nieuwe biologische vruchtgroenteteelten zijn getroffen bij de biologische kwekerij van Frank de Koning op Voorne-Putten.

De uitgereden compost blijft boven op de kasgrond liggen. Teeltmanager Wim van Marrewijk: “Het bodemleven moet de compost de grond inwerken. We doen zelf niets aan grondbewerking. Uitgezonderd dan het boren van de plantgaten.”

Champost

In de eerste week van januari is ook de laatste champost de kas ingegaan. “Deze brengen we op plekken waar we een structuurprobleem in de kasgrond hebben. Champost bevat veel koolstof, waardoor we extra koolstof in de bodem brengen. Maar de belangrijkste reden is dat we hopen dat de wormenactiviteit op die plekken veel sterker toeneemt, zodat de pendelaars (een bepaald type worm) de koolstof dieper de grond inbrengt en de bodem ook luchtiger en beter drainerend maakt”, meldt de teeltmanager.

Plantversterker

In de kas zijn alle percelen behandeld met Natural Grow, een vorig jaar geïntroduceerde plantversterker, om ervoor te zorgen dat de schimmelactiviteit in de compost toeneemt. “Dit zorgt er na het planten voor dat de compost de nutriënten al in een vroeg stadium op efficiënte wijze vrijgeeft.”

Toch volledige teeltareaal planten

In de eerste week van januari is het opstoken van de bodem met de grondverwarming gestart. Dit is nodig voor het week 2 planten van de eerste paprika’s en aubergines. In week 3 tot en met 5 worden alle andere kassen vol geplant met paprika’s, tomaten en komkommers. Van Marrewijk: “Het teeltplan om vanwege de hoge energieprijzen eerst maar de helft van de kasoppervlakte te planten, hebben we verlaten omdat dat bij onze klanten problemen oplevert. De afnemers hebben dan te weinig product, waardoor ze biologische vruchtgroenten in het buitenland moeten gaan zoeken. En dat is een onwenselijke situatie. Daarom hebben we besloten om de volledige oppervlakte vroeg te planten.”

Plantmateriaal

Iedere week krijgt de teeltmanager foto’s van de planten bij de plantenkwekers. “Vanwege de hygiënemaatregelen bij de plantenkwekers kunnen we niet fysiek de plantopkweek bekijken. Maar aan de hand van de foto’s ziet ons plantmateriaal er goed uit. Het gaat ons wel om de inhoud van de plant. Deze zien we snel genoeg na het planten als de planten weggroeien.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin