Doorgaan naar artikel

‘Alert zijn op uitstraling naar buiten toe’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden blijft het gewas van de groene paprika zich goed ontwikkelen, ondanks de diverse weersomslagen. Ton Noorland: “Je moet wel continu alert blijven. Bijna elke dag is weer anders.”

Met het koudere weer valt het klimaat nog vrij makkelijk te sturen. “Als de zon aan het eind van de middag zijn kracht verliest, moet je er wel enorm alert op zijn dat je veel uitstraling naar buiten toe hebt. Dat betekent op tijd het scherm dicht trekken, zeker met heldere luchten. Als de instraling onder een bepaalde hoeveelheid komt, weet je dat de temperatuur niet meer op gaat lopen en gaat het scherm dicht.”

Uitbreiding huidige kas

Over enkele weken wordt gestart met een uitbreiding van de huidige kas. Er wordt een extra afdeling aangebouwd van bijna 2,5 hectare. De kans is groot dat er dan ook een pyrgeometer (uitstralingsmeter) komt, om nog nauwkeuriger om te gaan met de schermregeling. Alle aanwezige installaties waren al berekend en uitgelegd om gesteld te staan voor deze komende uitbreiding.

Het is nu de uitdaging om de vrucht goed uit te laten groeien, maar vooral om voldoende groei op het gewas te houden

Redelijk vlak stoken

“Na een periode met flinke lichthoeveelheden die we achter de rug hebben, hebben we daar flink zetting op gekregen. Het is nu de uitdaging om de vrucht goed uit te laten groeien, maar vooral om voldoende groei op het gewas te houden. Zeker nu we heel veel jong vrucht aan de plant hebben hangen, proberen we redelijk vlak te stoken. Zodat je de temperatuur overdag niet te ver doortrekt, waarmee je het gewas leeg zou trekken. En met name aan het eind van de middag proberen we om sterke uitstraling te voorkomen. Als je de kop van de plant koud zou laten vallen, is dat een generatieve actie. En om groei te houden, wil je juist niet allerlei van die generatieve acties gaan uithalen.”

Noorland hoopt dat dat plant, mede door bovengenoemde maatregelen, even niet naar een te hoge plantbelasting gaat. We zaten op 29,5 vrucht per vierkante meter. Dat moet niet verder op gaan lopen. Anders ga je golfbewegingen in de zetting en oogst krijgen. Daar heb je niets aan.”

We zijn gewoon tevreden. De voedingscijfers zijn goed

Reageren op weerovergangen

Met de watergift hoeft nog nauwelijks ingespeeld te worden op weerovergangen. “Dat gaat straks wel komen, als je van dat bewolkte mokkerige weer krijgt terwijl het buiten warmer is geworden. Dan moet je wel heel erg gaan opletten.” De EC is momenteel stabiel. “We zijn gewoon tevreden. De voedingscijfers zijn goed.”

Blijvend alert op plagen

Ziektes of plagen veroorzaken geen problemen. Er is chemisch nog geen enkele behandeling uitgevoerd. “We hebben wel een luisje en een spintje, maar het is allemaal onder controle. Al blijft het op dit moment wel veel naloop vragen. Van iedereen die in het gewas werkt, verlangen we dat ze goed opletten en het direct melden als ze wat vinden. We laten 2 keer per week wat biologie komen, om het goed uit te kunnen zetten. Dus niet in grote hoeveelheden, maar verdeeld.” Dat frequent en snel reageren op een situatie helpt tevens om aan het personeel duidelijk te laten zien dat er daadwerkelijk wat gedaan wordt met hun waarnemingen.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Ton Noorland

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin