Doorgaan naar artikel

‘Alert op wildschade, koolgalmug en onkruid in broccoli’

Als de broccoli dan groter is gaat Meindert-Jan Botman er met de schoffel doorheen. - Foto Marga van der Meer premium

Als de broccoli dan groter is gaat Meindert-Jan Botman er met de schoffel doorheen. - Foto Marga van der Meer

Terugkerende werkzaamheden bij broccoliteler Meindert Jan Botman in Wervershoof (Noord-Holland) zijn op dit moment het planten, twee keer per week, en het oogsten. “We hebben de eerste begin maart geplant en oogsten al zo’n vijf weken. Deze week is het wat rustiger, omdat we door nattigheid een week minder hebben geplant.”

Collega’s hebben volgens Botman ook wel zo’n moment gehad. “Daardoor is de aanvoer moeilijk te voorspellen. Dat is gunstig voor de prijsvorming.” Het planten zelf was de afgelopen droge periode goed te plannen, nu moet hij een beetje om de regen heen werken.

Wekelijks overleg

Botman mest de percelen bij op basis van de Nitracheck die zijn vader uitvoert, dus is er wekelijks overleg. “Vóór de teelt bemesten we op basis van bodemanalyses van Eurofins. De waardes van het naleverend vermogen vullen we aan tot 270 kilo per hectare. Als de schermpjes 1 tot 3 centimeter zijn, voeren we de Nitracheck uit om er zeker van te zijn dat we optimale opbrengst oogsten.” De bijbemesting op het bewuste perceel zal 30 tot 40 kilo bedragen, toegediend met Kalksalpeter.

Duiven en hazen

In juli brengt de teler nog steeds wildnetten over de planten aan. Botman: “Het is verschrikkelijk de laatste weken met duiven en hazen. Door de noordoostenwind was er weinig groei. Planten worden helemaal afgevreten.”

Ook is de koolgalmug actief. “Vertify heeft hier op meerdere locaties vallen opgezet om vluchten te signaleren. Twee keer per week krijgen we een telling in de mail. Het doel is om te spuiten met Movento, een systemisch middel, voordat de koolgalmug toeslaat.”

Planten niet schaden

Alert is hij ook op onkruid. Botman gebruikt geen wieder. “Ik wil de planten beslist niet schaden. Soms spuiten we om de groei van onkruiden stop te zetten en als de broccoli dan groter is, gaan we er met de schoffel doorheen.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Delen

Meindert-Jan Botman
Meindert-Jan Botman

Broccoliteler in Wervershoof (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin