Doorgaan naar artikel

Aldi wil overleg na storm kritiek middelenban

bijenkasten

bijenkasten

De Duitse supermarktketen Aldi Süd wil een rondetafeloverleg met telers, handel en gewasbeschermingsmiddelenbranche over het toekomstige gebruik van mogelijk schadelijke stoffen (neonicotinoïden).

 

Dat schrijft de keten in de jongste brief aan Greenpeace van vorige week. Volgens het Nederlandse GroentenFruit Huis is dat een nieuwe ontwikkeling in de netelige discussie die de afgelopen weken en maanden al liep tussen Aldi en belanghebbenden. De Duitse boerenorganisaties, handelskoepel en fabrikanten hebben forse kritiek geuit bij Aldi over het zomaar verbieden van acht stoffen. Ook het GroentenFruit Huis is kritisch over de wijze waarop Aldi de ban bekendmaakte zonder overleg met de sector.

Het GroentenFruit is blij met de opening die Aldi nu in zijn jongste brief lijkt te bieden om een constructief overleg te hebben over het middelengebruik. Dat vermoeden wordt versterkt door het niet vermelden van een einddatum van gebruik van die middelen. Datzelfde GroentenFruit Huis kan haar leden nu niet gericht adviseren over de stap van Aldi. De brieven van Aldi maken duidelijk dat de supermarktketen bij de teelt van Duitse groente en fruit acht stoffen wil verbieden. Nederlandse groente en fruit worden niet genoemd.

Volgens het GroentenFruit Huis lopen achter de schermen verschillende overleggen met partijen in Nederland en Duitsland. “We werken met zijn allen aan vergroening van het middelenpakket. Je hebt een aantal middelen wel nodig om te corrigeren. Daarover moeten we het overleg kunnen aangaan.”

Beheer
WP Admin