Al circa 500 Oekraïeners werken in de tuinbouw

03-05 | Laatste update op 12-10 | |
Foto: Duo Foto
Foto: Duo Foto

Van de bijna 50.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft zo’n 10% een baan. Daarvan weer 11% werkt in de tuinbouw.

Dat meldt het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV). Sinds 1 april zijn de beperkingen die gelden voor werknemers van buiten de EU niet meer geldig voor Oekraïners. Die mogen nu zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk bij Nederlandse bedrijven. Werkgevers hebben alleen nog een meldplicht bij het UWV, als ze een Oekraïner aan het werk hebben. Het UWV heeft tot 2 mei 4.300 van die meldingen binnen gekregen.

Baan is welkom

Al bij het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland meldde de tuinbouw zich als potentiële huisvester en werkgever. Van meet af aan was er ook terughoudendheid: eerst werd de vluchtelingen alle rust geboden. Maar om wat om handen te hebben en om ook wat meer financiële armslag te hebben dan de € 260 leefgeld die een Oekraïense vluchteling per maand van de Nederlandse overheid krijgt, is een baan voor velen welkom.

Meest in Zuid-Holland en via uitzender

Behalve in de tuinbouw gaan Oekraïners ook aan de slag in de horeca, de schoonmaak en zakelijke dienstverlening en transport. In 4 van de 10 gevallen verloopt het contact via een uitzendbureau. De regio Groot Amsterdam is koploper, gevolgd door de Zuid-Hollandse stadsregio’s Den Haag, Gouda, Leiden en Zoetermeer.

Hoge kwaliteitseisen

In de gemeente Westland worden nu zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen gehuisvest in het arbeidshotel Elsenbosch in Naaldwijk. LTO Nederland benadrukt dat huisvesting en werk voor vluchtelingen kwalitatief minstens zo goed moet zijn als wat voor arbeidsmigranten wettelijk verplicht is. Alle eisen rond bijvoorbeeld ook verzekeringen en ziektekosten zijn op een rijtje gezet door de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Daar is ook een model arbeidscontract in de Oekraïense taal te vinden.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer