Doorgaan naar artikel

Akkerbouwer De Lugt op 1 in AgriTop 50

De jaarlijkse Agri Top 50 van vakblad Boerderij heeft dit jaar voor het eerst een akkerbouwer op 1. De tuinbouwsector blijft op bescheiden afstand.

Geen bankier, geen zuiveltopman, politicus of LTO-kanon. Dit jaar wordt de AgriTop 50 – voor het eerst – aangevoerd door een degelijke akkerbouwer: Dirk de Lugt. ‘Zijn’ Cosun kan ondernemers en bedrijven in andere takken van de landbouw iets leren: hoe een nieuwe uitdaging coöperatief en met succes aan te gaan.

Het is niet omdat de akkerbouw in het voorbije jaar voor veel rumoer zorgde. Daar heb je andere sectoren voor. Wat wel doortikt is dat twee belangrijke teelten in de akkerbouw van ‘het Brusselse infuus’ af gingen (de een wat eerder dan de ander), de marktordening vaarwel zeiden en dat met succes deden.

Dirk de Lugt - Foto: Michel Zoeter

Dirk de Lugt – Foto: Michel Zoeter

Verdwijnen quotering

De suikerbietenteelt bereidde zich anders dan de melksector kalm voor op het einde van de quotering, zonder opgeklopte verwachtingen. Cosun sprak de strategie voor de nieuwe tijd na het einde van de quotering rustig met de leden door en zorgde zelf voor een alternatieve teeltregulering, geflankeerd door een pakket van andere maatregelen, zoals versterking van de afzetpositie van Cosun en een reeks investeringen.

Bert Jansen van aardappelcoöperatie Avebe (op 4 in de lijst) maakte de overgang in de fabrieksaardappelteelt al enkele jaren eerder mee, maar toont dat successen niet tot één jaar beperkt hoeven te blijven, mits er een gedegen voorbereiding is en consequent wordt gewerkt.

Tuinbouwmannen rond plek 30

In de Agri Top 50 is in de 30ste plaats van Hein Deprez nog niet zijn meest recente aangekondigde reuzenstap meegenomen. Mocht de fusie van zijn Greenyard met Dole doorgaan en hij de grote man achter het grootste groentebedrijf ter wereld worden, dan weegt dat wellicht ook door in de waardering van zijn Nederlandse activiteiten.

Nieuw binnengekomen op plaats 29 is de kersverse glastuinbouwvoorman Sjaak van der Tak. Ook hij kan wellicht stijgen, als hij zijn plannen voor een Tuinbouwakkoord kan realiseren. De glastuinbouw neemt al jaren het voortouw in het zich sectoraal afzetten tegen de macht van de grote regionale organisaties binnen LTO. Van der Tak lijkt daar een schepje bovenop te willen doen.

Steven Martina is dit jaar als topman van The Greenery op plaats 34 geëindigd, gezakt van plaats 31.

Sjaak van der Tak: "De glastuinbouw is altijd de sector geweest die het verst is gegaan in het streven naar een eigen zelfstandige organisatie binnen LTO. Dat vragen de tuinders ook van ons." - Foto: Joep van der Pal

Sjaak van der Tak: “De glastuinbouw is altijd de sector geweest die het verst is gegaan in het streven naar een eigen zelfstandige organisatie binnen LTO. Dat vragen de tuinders ook van ons.” – Foto: Joep van der Pal

Raboman naar 2 gezakt

Omdat de inkomens in de agrarische sectoren sterk herstelden, verdween de rol van de banken meer naar de achtergrond. Bijna zeker voor tijdelijk. Ruud Huirne daalde van plaats 1 naar plaats 2. Juist flink gestegen is Jumbo-topman Frits van Eerd. Jumbo maakt een goed jaar door, het bedrijf blijft groeien, kijkt naar België en begint toch de eeuwige marktleider AH langzaamaan naar de kroon te steken.

Nieuwe toppers

Boerenorganisatie LTO Nederland vindt zich ondertussen opnieuw uit, onder ‘macher’ Marc Calon, nieuw binnengekomen op plaats 20. Echte resultaten moeten nog volgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor landbouwminister Carola Schouten. Zij kwam desalniettemin nieuw binnen op plaats 13.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin