Akkerbouw overvallen door milieuafspraak supers

01-08-2016 | Laatste update op 13-09 | |
De akkerbouw voelt zich overvallen door akkoord tussen supermarkten Albert Heijn en Jumbo en milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
De akkerbouw voelt zich overvallen door akkoord tussen supermarkten Albert Heijn en Jumbo en milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu.
Foto: Mark Pasveer

De akkerbouw voelt zich overvallen door akkoord tussen supermarkten Albert Heijn en Jumbo en milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu.

De telersorganisaties LTO en NAV wisten niets van de afspraken van AH en Jumbo met Greenpeace en Natuur en Milieu. Ook vrezen LTO en NAV dat de akkerbouwers een concurrentieachterstand krijgen ten opzichte van geïmporteerde producten.

Albert Heijn en Jumbo sloten vorige week een akkoord met Greenpeace en Natuur en Milieu. Vanaf 2019 moeten alle in Nederland geteelde aardappelen, groenten en fruit voldoen aan de eisen van Milieukeur. Daarnaast worden 28 gewasbeschermingsmiddelen ‘verboden’ volgens de afspraken. Overigens liet Albert Heijn gisteren weten op termijn ook voor import de eisen op te zullen schroeven.

LTO-Akkerbouw zag reactie supermarkten aankomen

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw zag de reactie van de supermarkten wel aankomen. “Greenpeace zette met spotjes de supermarkten onder druk. Dan kun je zo’n reactie verwachten. Duurzamer produceren moet haalbaar en betaalbaar zijn. De gevolgen zijn lastig in te schatten, omdat we niet weten welke middelen op de lijst staan.”

NAV vreest oneerlijke concurrentie als eisen alleen voor Nederland gelden

Kees van Dijk, portefeuillehouder Gewasbescherming bij de NAV, vreest oneerlijke concurrentie. “De eisen gaan alleen gelden voor in Nederland geteeld product. Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie. Ook kan eerder resistentie optreden, door de beperking van het aantal middelen.”

Nefyto: extra beperkingen onwenselijk

Brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen Nefyto vindt extra beperkingen onnodig en onwenselijk. Volgens de organisatie zijn de middelen veilig: “Bovendien zijn er al problemen in veel gewassen met kwaliteit en opbrengst vanwege tekortschietende mogelijkheden om het gewas te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden.”

Engwerda
Jan Engwerda redacteur akkerbouw


Beheer