Doorgaan naar artikel

AH: sperzieboon blijft steeds populairste groente

Teelt van sperziebonen in de kas. - Foto: Peter Visser

Teelt van sperziebonen in de kas. - Foto: Peter Visser

Jarenlang is de sperzieboon de populairste groente. AH schrijft erover in een boek over de toekomst van eten.

Het door Albert Heijn gepubliceerde boek ’Samen op weg naar beter eten’ laat voedingstrends zien. AH-directeur Marit van Egmond heeft zelf een prominente rol in dat boek om die beweging naar beter eten toe te lichten. Een forse groei van plantaardige consumptie past bij dat toekomstbeeld. Teelten van zeegroente en teelt op water komen in het boek ruim aan bod.

Albert Heijn peilt al sinds 1997 hoe Nederland eet. Voor consumentenvoorkeuren laat Albert Heijn om de paar jaar TNS NIPO onderzoek uitvoeren. Sperziebonen staat al jaren aan de top van de ranglijst uit dat onderzoek als lekkerste groente. Circa 24 procent noemt de bonen. Die plek heeft sperziebonen vòòr bloemkool en broccoli (21 procent).

Volgens culinair journalist Janneke Vreugdenhil is de sperzieboon toegankelijk in zijn smaak, niet zo uitgesproken. Boontjes zijn makkelijk in de bereiding en hebben weinig calorieën, maar veel vezels.


Tekst gaat door onder foto

Teelt van sperziebonen in de kas. - Foto: Peter Visser

Teelt van sperziebonen in de kas. – Foto: Peter Visser

In de ranglijst voor minst lekkere groente staat artisjokken op één (22 procent), gevolgd door spruiten (17 procent). Ook koolrabi, postelein en venkel staan op die ranglijst hoog.

Broccoli had die positie van één na lekkerste groente niet in voorgaande jaren. Eerder stond spinazie in die topdrie, naast bloemkool, maar achter sperziebonen.

Beheer
WP Admin