Doorgaan naar artikel

AH-klant om lege agf-schappen naar andere winkels

Albert Heijn-klanten zoeken andere winkels om boodschappen als groenten en fruit te kopen.

Dat melden verschillende winkels los van elkaar. Verscheidene AH-winkels hebben te maken met lege schappen door stakingen van personeel in distributiecentra. Dat leidt met name in het Zuidwesten en Noordoosten op plekken tot een onvolledige aanvoer in winkels. Groentenspeciaalzaken profiteren daarvan, bijvoorbeeld in Gouda. Jan Havenaar van Frisvers ziet in deze vakantieweek meer klanten dan vorige week toen de vakantie nog niet was begonnen.

Tijdens corona hadden we ook veel nieuwe klanten, maar ik denk dat vier procent daarvan is blijven hangen

“Dat is wel opmerkelijk ja, het zal met de AH-stakingen te maken hebben ja.” Hoe groot het effect op zijn omzet is, weet hij niet. “Het is ook van korte duur denk ik hoor. Tijdens corona hadden we ook veel nieuwe klanten, maar ik denk dat vier procent daarvan is blijven hangen. De supermarktklanten gaan gewoon weer terug en dat is goed. Ook AH moet zijn boterham kunnen verdienen.”

Ook een andere groentespeciaalzaak in Gouda zegt duidelijk de effecten te zien. Klanten van Albert Heijn lopen nu de winkel binnen om te kunnen kiezen uit een breder aanbod. Daar proberen ze de klant wel vast te houden.

Effect op telers lijkt beperkt

Wat de aanvoer is in de keten van groenten en fruit is lastiger te zeggen. Twee telers in de keten van Albert Heijn zeggen los van elkaar niets te merken van de stakingen. Eén teler is AH-teler, de andere teler levert aan Albert Heijn als er vraag is vanuit deze keten. Deze week levert deze teler geen bloemkool, waar dat vorige week nog wel het geval was. “Maar dat zegt niets. Het is normaal dat AH de bloemkool deze tijd uit Spanje en Frankrijk haalt.”

‘Winkel net weer beleverd’

Voor klanten van Albert Heijn is het niet goed voorspelbaar waar de lege schappen zich voordoen. Een AH-winkel in het midden van het land zegt woensdag 26 april net weer te zijn bevoorraad. Of nu alle producten weer voldoende op voorraad zijn, weet hij nog niet.

Er is geen extra derving door de actie

Het AH-hoofdkantoor laat desgevraagd het volgende weten. “Het lukt ons goed de vers-leveringen bij onze distributiecentra te krijgen. Waar het niet lukt, verdelen we het versassortiment over de andere centra. Er is geen extra derving door de acties. Onze Albert Heijn-winkels in België worden beleverd vanuit Tilburg, er wordt niet extra in België afgezet.”

AH-leverancier voor groenten en fruit, Bakker Barendrecht, probeert de logistiek aan te passen aan de nieuwe situatie. “We zijn in nauw overleg met onze klant om zo onze dienstverlening aan te passen en bij te sturen waar nodig zou blijken”, zo laat het bedrijf weten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin