Agriport start met boren vijfde aardwarmteput

15-03-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: ECW
Foto: ECW

Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) begint vrijdag 17 maart met het boren van de vijfde aardwarmteput op Agriport A7. Daarna volgt put nummer 6.

Start, de particuliere netbeheerder voor het glastuinbouwgebied in Noord-Holland, is sinds 2011 ook actief in het produceren en leveren van warmte. Dit gebeurt via warmte-krachtkoppeling (WKK) en sinds 2014 ook met geothermie. Daarvoor werden tot nu toe vier putten geslagen.

Verticale boring naar 2.500 meter

De boortoren is nu weer opgebouwd aan de Tussenweg in Middenmeer voor het boren van put 5. De boring op deze nieuwe locatie zal volgens planning zo’n vijf weken in beslag nemen. Daarna wordt de boortoren verplaatst naar de bestaande locatie aan de Oostlanderweg waar put 6 geboord wordt.

Put 5 is een verticale boring van circa 2.500 meter diep. “Op deze diepte verwachten onze geologen een zandreservoir met warm water van circa 95 graden”, zegt Betran de Lange, manager geothermie van ECW. “Met de twee nieuwe putten hebben we dan later dit jaar een extra doublet om de warmtevoorziening op Agriport verder te kunnen verduurzamen.”

Warmte uit grondwater

Parallel aan de boringen wordt druk gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de uitbreiding van de installaties aan de Oostlanderweg. Hier wordt straks de warmte geoogst uit het grondwater, waarbij het noodzakelijk is een werkplaats, opslag en kantoorgebouw te maken. De planning is om in het najaar van 2017 extra warmte te kunnen leveren, aldus De Lange.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer