Agrarische sector en Van Dam kennen elkaar niet

02-11-2015 | Laatste update op 12-09 | |
Agrarische sector en Van Dam kennen elkaar niet
Agrarische sector en Van Dam kennen elkaar niet

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wordt volgens bronnen van De Telegraaf en het ANP de nieuwe staatssecretaris met landbouw in de portefeuille. Hij zou dan met 37 jaar de jongste bewindspersoon op landbouw zijn ooit.

Onverdoofd ritueel slachten. Het is zo ongeveer het enige landbouwgerelateerde onderwerp waar Martijn van Dam, vicefractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, zich over heeft gebogen. Toch klinkt de naam Van Dam steeds luider in het geruchtencircuit als opvolger van Sharon Dijksma.

Politiek dier

Van Dam deelde het onderwerp binnen de fractie met Tjeerd van Dekken. Laatstgenoemde volgde het onderwerp vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, Van Dam vanuit het oogpunt van godsdienstvrijheid. Binnen de fractie debatteerde Van Dam binnen clusters rond onderwerpen ook mee over andere dierenwelzijnsonderwerpen.

Ook Dijksma had bij haar aantreden weinig affiniteit met de landbouw. Net als Dijksma kwam Van Dam jong in de Tweede Kamer. Van Dam kreeg na enkele maanden bij Philips te hebben gewerkt een plaats op het pluche. De geboren Zoetermeerder studeerde technische bedrijfskunde (ICT) aan de Universiteit Eindhoven, en is net als Dijksma, die zelfs nooit buiten de politiek werkte, een politiek dier.

Agrarische sector en Van Dam kennen elkaar niet


Moties

Tijdens zijn studie zat Van Dam namens de PvdA bijna vijf jaar in de Eindhovense gemeenteraad, waarvan de laatste twee jaar als fractievoorzitter. In 2005 werd Van Dam politiek talent van het jaar. In de Tweede Kamer hield Van Dam zich bezig met allerlei onderwerpen, waaronder media, integratie, de Antillen en, sinds 2006, met buitenlandse zaken. Van Dam diende volgens een overzicht van de Tweede Kamer in 2015 maar één motie in, over saamhorigheid in de samenleving, en ook de jaren ervoor bleef het aantal moties beperkt.

Jonge leider

In 2012 greep Van Dam naast het politiek leiderschap van de PvdA. Hij werd ook genoemd als mogelijk opvolger van Co Verdaas als bewindspersoon op landbouw, een functie die uiteindelijk naar Dijksma ging. Als Van Dam inderdaad staatssecretaris wordt, is hij de jongste bewindspersoon op landbouw ooit. Voorganger Dijksma was bij haar aantreden 41 jaar oud.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer