Agrarische ondernemers op Voorne Putten werken aan lokale afzet

10-11-2016 | Laatste update op 30-05 | |
Beeld: De Proefschuur
Beeld: De Proefschuur

Een groep agrarische ondernemers op Voorne Putten werken aan een coöperatie, gericht op de business-to-business (B2B) afzet van lokaal geproduceerde agrarische producten. Het initiatief, onder de naam ‘De Proefschuur’ richt zich op supermarkten op Voorne Putten. In de regio, vlak onder de stad Rotterdam, wonen 170.000 consumenten.

Het idee is om supermarkten die daarvoor de mogelijkheid hebben, vanuit een centraal distributiecentrum te bevoorraden met onbewerkte plantaardige seizoensproducten, vertelt Anneke Lugtenburg uit Geervliet. Lugtenburg is een van de initiatiefnemers, naast Arnout den Ouden (Zuidland), Jan Varekamp (Brielle), Leen van Marion (Abbenbroek). Volgens haar hebben van de circa 40 supermarkten in de regio, 15 bedrijven de mogelijkheid om agrarische producten in het assortiment op te nemen buiten de ketenorganisatie om.

Supermarkten hebben belangstelling

Het assortiment van De Proefschuur gaat aardappelen (diverse rassen, kruimig tot aan vastkokend), groenten (waaronder tomaten, paprika, courgette, aubergines, komkommer, kruiden, spruiten, wortelen, kool, prei, bonen, en pepers) en fruit (appels, peren, kersen, aardbeien, pruimen) bevatten.

Een eerste inventarisatie onder die supermarkten heeft al duidelijk gemaakt dat de belangstelling erg groot is, aldus Lugtenburg. “Veel van die supermarkten geven aan dat ze echt zitten te wachten op lokaal geproduceerde agrarische producten; van bedrijven inde buurt, zodat de consument zelf kan zien waar en hoe het wordt geproduceerd.  Daarnaast heeft een groot bedrijf in de Botlek–een groot op chemie gericht industriegebied op Voorne-Putte- al aangegeven graag producten uit de streek te willen gebruiken voor de maaltijdvoorziening voor haar werknemers.”

Het plan is om de afzet in de loop 2017 te starten. Om de coöperatie van de grond te tillen en de benodigde infrastructuur op te zetten, is een wervingscampagne opgezet, gericht op investeerders, en op toeleveranciers van akkerbouw, -glas en vollegrondsgroenten op Voorne-Putten.

‘Doen’ in plaats van piepen

De eerste ideeën voor het lokale afzetplan ontstonden na een LTO-avond in oktober 2014, licht Lugtenburg nog toe. Ondernemer Annemarie van Gaal hield toen een betoog voor de agrarische ondernemers op Voorne-Putten. Ze hoorde telers morren over de prijzen voor de agrarische producten. En ze riep op om niet te blijven ´piepen´ maar te kijken naar ´hoe dan wel! ´. ‘Laat je tradities en ervaringen los om verder te komen!’

“Na die avond is een groep boeren en tuinders bij elkaar gekomen om te praten over de mogelijkheden om vanuit een collectief ons voedsel te gaan verkopen op Voorne-Putten. En kijk, twee jaar later krijgt het idee vorm.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer