Doorgaan naar artikel

Agrarische grond meermaals als belegging over de kop

Honderden percelen land- en tuinbouwgrond zijn sinds 2005 opgekocht door grondhandelaren, in tientallen stukjes gesplitst en tegen veel hogere prijzen als beleggingsobject doorverkocht. RTL Nieuws deed onderzoek en legde oud-landbouwminister Cees Veerman onder het vergrootglas.

RTL Nieuws inventariseerde met het Kadaster sinds 2005 zeker 793 grote landbouwpercelen. Deze grondhandel is legaal als de uiteindelijke koper niet met valse informatie op het verkeerde been is gezet.

Advocaat Bert van Mieghem zegt bij RTL Nieuws dat bij de levering van dit soort gronden een klein clubje notarissen is betrokken. Van Mieghem bepleit betere regels die zorgen dat notarissen meer werk van hun informatieplicht maken.

Wat betekent informatieplicht notarissen?

Notarissen moeten zich bij de rechter soms verantwoorden voor medewerking aan speculatieve grondtransacties. In 2021 werd een notaris uit het ambt gezet omdat hij aan dergelijke transacties had meegewerkt. De Autoriteit Financiële Markten legt boetes op aan bedrijven die grond aan particulieren verkopen en die over te behalen rendementen en waardestijgingen een te positieve verwachting wekken.

Prijzen die voor de grond worden betaald, lopen volgens berekeningen van RTL op tot € 550.000 per hectare. Dat is een veelvoud van de normale grondprijs. Volgens RTL Nieuws is sinds 2005 met de beleggingen naar schatting € 384 miljoen gemoeid.

Veel percelen die het Kadaster identificeerde, liggen aan de rand van dorpen en steden of in hoeken van kruisingen van wegen, spoorlijnen of kanalen. Er zitten percelen van enkele hectares tussen die in tientallen kleinere grondstukken van bijvoorbeeld 250 of 500 vierkante meter zijn opgesplitst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin