Agrarisch handelsoverschot EU afgenomen

19-04-2016 | Laatste update op 14-09 | |
Mauricio Macri.<br /><em>Foto: ANP </em>
Mauricio Macri.
Foto: ANP

In de EU is in februari de import van agrarische producten en voeding een stuk sneller gegroeid dan de export, waar de groentenuitvoer steeg. Een deel van de oorzaak ligt in de wederopstanding van Argentinië.

De EU is de grootste exporteur en importeur van agri- en foodproducten wereldwijd. De EU realiseerde in 2014 een handelsoverschot van €18 miljard. De handel zette in 2015 goed door, maar in februari van dit jaar is het handelsoverschot ineens flink geslonken. Vorig jaar hield de EU netto €1,8 miljard over. Dit jaar nog maar €1,4 miljard.

Oekraïne en Argentinië

Niet omdat de export niet meer groeit. De export lag met €10,4 miljard €1,1 miljard hoger dan in januari en slechts €150 miljoen hoger dan in februari 2015. De import is ten opzichte van vorig jaar echter met ruim 6%, oftewel €518 miljoen, toegenomen. Twee landen hebben flink meer naar de EU uitgevoerd: Oekraïne en Argentinië.

Oekraïne profiteert van het ingaan van een vrijhandelsakkoord met de EU. Het akkoord is onderdeel van het associatieverdrag dat bij een raadgevend referendum is afgekeurd. De export van Oekraïne is ten opzichte van februari 2015 met 13% toegenomen tot €491 miljoen. Het land verkocht met name pluimveeproducten, koolzaad en mais.

Transformatie in Argentinië

De EU importeerde 15% (€790 miljoen) meer uit Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land heeft na de presidentiële verkiezingen een transformatie doorgemaakt. De nieuwe president Mauricio Macri gelooft in handel en heeft vrijwel alle exportbelastingen afgeschaft.

Alleen op soja rust nog een exporttaks, maar ook deze wordt afgebouwd. Argentinië is een grote exporteur van graan, soja, appels en rundvlees. De Argentijnse exportwoede wordt extra ondersteund door de devaluatie van de Argentijnse peso, die Argentijnse producten goedkoper maakt voor afnemers. De munt is sinds Macri ongeveer een derde in waarde gedaald.

Aan de exportzijde wist de EU in februari meer te exporteren naar de VS en China. In het geval van de VS steeg de export met 15,4% tot €1,6 miljard. China besteedde €746 miljoen aan agri- en food producten uit de EU en dat is 13,5% meer dan een jaar eerder. Ook Zwitserland en Saoedi-Arabië kochten duidelijk meer producten uit de EU.

Europese Unie

De EU exporteerde met name meer wijn en sterke dranken maar ook varkensvlees, groenten en boter. De EU voerde minder uit naar Rusland, dat eerder een voedselboycot tegen de EU instelde, Turkije en Algerije. In het laatste geval verloor de EU als graanleverancier terrein ten opzichte van Rusland. Er ging ook minder EU-tarwe naar Egypte.

De komende maanden speelt de waarde van de euro vermoedelijk een belangrijke rol. De euro is veel ‘harder’ of sterker gebleven dan gedacht. De Argentijnse omwenteling en de Braziliaanse economische crisis kwamen onverwacht. Bovendien verhoogt de Amerikaanse centrale bank de rente veel minder snel dan geanticipeerd. Een harde euro maakt producten van buiten de Eurozone goedkoper terwijl producten uit de Eurozone relatief duurder worden op de wereldmarkt.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer