Doorgaan naar artikel

‘AGF is niet meer de dieselmotor van de winst’

“De AGF-marge werd in de branche wel eens ingezet om de lage marge op luiers en bier recht te rekenen. Daarmee zijn wij 3 jaar geleden gestopt.” Dat zegt algemeen directeur Aart van Haren van supermarktketen Vomar.

In de komende editie van Groenten & Fruit (7) vertellen Van Haren en Vomar-categorymanager groenten en fruit Saco de Koning over de omschakeling naar PlanetProof en het schapbeleid. AGF is niet meer de dieselmotor van de winst van de retailorganisatie, stelt Van Haren. ‘Je zag dat fullservice supermarkten bananen duur verkochten en de cola ermee financierden. Het is de opkomst van harddiscounting waardoor de AGF-prijzen werden verlaagd. We zijn er nog een paar jaar mee weggekomen, nu durf ik wel te zeggen dat onze prijzen lager liggen dan 3 jaar geleden toen we het proces inzetten naar rationalisering van ons assortiment.”

Vomar heeft met een discountformule haar groente- en fruitverkopen weten te verbeteren. - Foto: Lex Salverda

Vomar heeft met een discountformule haar groente- en fruitverkopen weten te verbeteren. – Foto: Lex Salverda

Rapportcijfers

Het beleid van lage prijzen voor AGF komt terug in de rapportcijfers voor de afdeling. Dat blijkt uit het fairshare, een vergelijkingsmaat voor het landelijke gemiddelde in index uitgedrukt. Van Haren: “Het fairshare voor onze omzet van AGF is 92, dat moet beter, maar zit echt in de lift. In volume zitten we op 100 punten. Die fairshare voor omzet blijft vooral achter door de lage prijzen.”

Discounter geworden

Vomar is het voorbeeld van een winkelketen die 3 jaar geleden koos voor de route van discounters. Het assortiment werd ingekrompen, zichtbaar ook aan het kleinere assortiment tomaten. Van Haren: “Wij hebben het beleid ingezet van het prijsniveau van discounters voor de groenten- en fruitafdeling. Dat heeft geleid tot een stevige groei van de relatieve omzet, maar de marge op deze afdeling is daardoor ook wat lager. Het leidt echter ook tot meer klantentrouw en een verser product. We denken dat het een goede stap was, het wordt nu wel veel nagevolgd.”

Is dat goed nieuws voor de teler? Van Haren: “Ik denk dat het goed nieuws is voor de teelt. We worden vaak aangesproken over de hoge marges in de keten. Bij ons zijn die niet hoog.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin