Doorgaan naar artikel

Ag-Robot Koopgids 2024 is nu uit

Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft het tijdschrift Future Farming het meest uitgebreide overzicht samengesteld van veld- en oogstrobots voor de vollegrondsteelt. Zestig verschillende robots hebben het commerciële stadium bereikt en kunnen worden gekocht of geleased voor algemeen bekende prijzen.

In 2020 publiceerde het tijdschrift Future Farming zijn eerste kopersgids voor veld- en oogstrobots. Een catalogus vermeldde de autonome robots – geen autonome tractoren – die over de hele wereld te koop, te leasen of te huren waren. De catalogus is de afgelopen drie jaar gestaag uitgebreid.

Vooral start-ups en scale-ups

Vorig jaar kwamen 50 commercieel verkrijgbare en publiek geprijsde veld- en oogstrobots in aanmerking. De editie van dit jaar toont opnieuw de diversiteit en ook de vluchtigheid van een landschap en speelveld met groeipijnen. Tot nu toe hebben slechts een of twee grote machine- en tractorfabrikanten zich op het speelveld begeven. Ja, we hebben prototypes gezien van fabrikanten als Grimme, Horsch, Krone/Lemken en binnenkort Kuhn, maar tot nu toe wordt het speelveld – in ieder geval op het podium in plaats van achter de schermen – nog steeds gedomineerd door start-ups en scale-ups. Sommige van deze start-ups zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk verwelkomd door gevestigde machine- of tractorfabrikanten.

Eerste modellen met pensioen

De eerste veldrobots gaan nu ‘met pensioen’ om te worden opgevolgd door een nieuwe generatie of een alternatief model. Pionier op het gebied van robotica Naïo Technologies introduceerde de Orio al vroeg als opvolger van hun Dino. Een andere pionier, AgroIntelli, zal vanaf volgend jaar de voorkeur geven aan hun nieuwste Robotti LR-model boven hun oorspronkelijke 150D-model. Robotti 150D blijft beschikbaar als tweedehands model.

Vier fabrikanten uit de gids

In vergelijking met de editie van vorig jaar staan vier fabrikanten niet meer vermeld in de kopersgids van dit jaar: Elatec, H2Trac, InsightTRAC en Lapalme. Elatec gaat zich richten op een intelligente tool die op tuinrobots kan worden gemonteerd in plaats van op een autonoom voertuig. H2Trac ging eind vorig jaar failliet. Het bedrijf is opnieuw opgestart onder een andere naam en hun voertuig zal worden verplaatst naar de autonome tractorensectie. InsightTRAC won in februari van dit jaar de Future Farming en FIRA Ag Robot of the Year-prijs, maar gaf er de voorkeur aan om om onbekende redenen uit de online catalogus te worden verwijderd. En Lapalme verkocht het intellectuele eigendom (IP) van hun broccoli-oogstrobot aan Sami Agtech. Ze zijn geneigd om opnieuw binnen te komen na een herontwerp van een product.

Uitgefaseerde en verwijderde robots zijn nog steeds te vinden in een aparte online sectie, waar de juiste specificaties en laatst bekende adviesprijzen te vinden zijn.

Categorieën helpen kiezen

Het maakt nogal een verschil of u op zoek bent naar een robot die gespecialiseerd is in bijvoorbeeld mechanisch wieden of spuiten, naar een multifunctionele robot, of naar een oogstrobot voor een bepaald type gewas, groente of fruit. De robots in deze catalogus zijn daarom onderverdeeld in drie verschillende en inmiddels bekende categorieën:

  • Multifunctionele robots die meerdere taken en taken kunnen uitvoeren, zoals het dragen van verschillende werktuigen
  • Gespecialiseerde robots die bedoeld zijn om een enkele taak/taak uit te voeren, zoals gewas- of veldverkenning, onkruidverwijdering of sproeien
  • Oogstrobots die autonoom buitengewassen kunnen oogsten (oogstrobots voor binnen/in kassen vallen hier niet onder)

In totaal kunnen 37 van de 60 robots in de catalogus worden gekarakteriseerd als multifunctioneel en zijn ze dus in staat om meer dan één taak of operatie uit te voeren. Negentien zijn gewijd aan een speciale taak en er zijn vier oogstrobots. Net als in voorgaande jaren bevat de categorie multifunctioneel de meeste alternatieven. Opvallend is dat steeds meer fabrikanten inzetten op relatief kleine tweesporige voertuigen die een compacte, boomgaard/wijngaard of zelfs een standaard tractor kunnen vervangen.

Lees en bekijk meer op Future Farming

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rene Koerhuis

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin