Afzetprijzen voedingsindustrie stijgen al 12 maanden

01-08 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De afzetprijzen van voedingsmiddelen zijn naar een nieuw record gestegen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog nooit waren de afzetprijzen zo hoog als in juni 2022.

De stijging van de producentenprijsindex (PPI) is nu al een jaar gaande. Begin dit jaar steeg de PPI in rap tempo, maar de snelheid lijkt nu wat af te nemen. Toch bereikt de index deze maand 138,9 punt (100 = gemiddelde afzetprijs van voedingsmiddelen in 2015). In mei was dit nog 138,7 punt. Sinds begin dit jaar steeg de index als met 22,5 punt. In vergelijking met vorig jaar zijn de afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie toegenomen met 22,5%.

Duurdere grondstoffen en energie

De oorzaak van de toenemende afzetprijzen is de toenemende kosten voor energie, grondstoffen en transport. Door het snelle herstel na de coronacrisis begonnen de prijzen al te stijgen door toenemende vraag en niet toereikend aanbod. Dit wordt allemaal nog verder onder druk gezet door de oorlog in Oekraïne. Dit was met name te zien in de afzetprijzen van de olie-industrie, de prijzen liggen daar nu 121,2% hoger dan vorig jaar. Ook in alle andere sectoren zijn de afzetprijzen toegenomen.

Meer omzet

Dat de prijzen worden opgevoerd, is ook terug te zien in de halfjaarresultaten. Nestlé heeft de prijzen naar eigen zeggen met 6,5% verhoogd en schroeft de omzetverwachting op van 5% naar 7 tot 8%. Amerikaanse multinational Mondelez, bekend van Milka-chocolade, zag een omzetstijging van 6,4% door de prijsstijgingen. Zuivelconcern Danone laat hetzelfde beeld zien: hogere omzet door hogere afzetprijzen. In de meeste gevallen werd de winst wel gedrukt door de hoge grondstoffen en energie. De kostenstijgingen zijn dan ook nog niet volledig doorberekend aan de consument.
Hilhorst
Alieke Hilhorst redacteur Food&Agribusiness
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer