Doorgaan naar artikel

Afzetpartijen vragen voor € 102 miljoen EU-subsidie aan

Nederlandse producentenorganisaties (PO‘s) doen dit jaar veel meer beroep op Europese subsidies.

De PO’s hebben voor dit jaar voor in totaal € 102 miljoen subsidie aangevraagd voor GMO of de opvolgende regeling (SIG&F). De Europese regeling Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F) is de opvolger van de GMO-regeling, maar vergelijkbaar in uitvoering en onderdelen. Subsidie-onderdelen leunen sterk op verduurzaming, op voorkomen van inkomensschommelingen en innovatie. Voor beide regelingen is dus ruim € 102 miljoen aangevraagd.

Overgangsjaar

Het is een overgangsjaar. Drie afzetorganisaties krijgen de subsidie nog uit de oude GMO-regeling. Zij zullen hun lopende meerjarige subsidieprogramma’s afmaken. Acht andere organisaties hebben de aanvraag voor het nieuwe stelsel SIG&F gedaan.

Als de subsidie-aanvragen allemaal worden toegekend, betekent dit een forse stijging. In 2022 kregen de PO’s in totaal € 60.156.147 (toen nog) GMO-subsidie. In 2021 was dat € 38.658.944. De stijging komt door nieuwe deelnemende afzetorganisaties, maar ook door hogere subsidiepercentage in de opvolgende regeling SIG&F, wanneer sterk wordt ingezet op verduurzaming.

Drie nieuwe erkenningen

Er zijn 3 nieuwe producentenorganisaties met een erkenning. Die is nodig voor de subsidie-aanvraag. Dat betekent dat er nu 12 erkende PO’s zijn in Nederland. De nieuwe erkende organisatie zijn Coöperatie Tolpoort Vegetables U.A.. Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel en omstreken B.A., Coöperatie Koninklijke Fruitmasters U.A.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin